Pazarić

Peta sjednica udruge proizvođača slatkovodne i morske ribe FBIH

RIBOLOV
Foto: import
19.10.2015.
u 13:50

Peta sjednica Udruge proizvođača slatkovodne i morske ribe FBIH, održana je 16.10.2015 god., sa početkom rada u 16,30 sati u Pazariću.Nakon što je konstatirano kako su se svi pozvani odazvali pozivu da sudjeluju u radu sjednice, usvojen je dnevni red u formi predloženog.
1.Primjedbe na Pravilnik o poticajima za tekuću 2015 godinu; Izvijestitelj Veselko Čolak
U prijedlogu izmjene Pravilnika, a koji se dostavlja resornom ministru, predloženo je da se u Pravilniku o načinu i uvjetima ostvarivanja novčane podrške po modelu poticaja u proizvodnji (Sl.Novine FBIH br.60/14) u članu 39. Uzgoj slatkovodne i morske ribe (pastrmka, glavatica, šaran, lipljan, lubin i orada) u stavku 1) točka c) se mijenja i glasi:
c) klijent koji vrši proizvodnju i preradu ribe u vlastitom ili zakupljenom pogonu ili je zaključio ugovor o uslugama prerade ribe, dužan je prilikom kontrole na licu mjesta predočiti normativ kao i dokaz o prodaji gotovih proizvoda u skladu sa normativom-poreznu fakturu i fiskalni račun.
Nakon kraće diskusije, jednoglasno je zaključeno da ovaj prijedlog o izmjeni točke c) čl.39 postojećeg pravilnika, ima svoju potpunu ekonomsku opravdanost te se jednoglasno usvaja. Predlaže se ministru da izvrši dopunu pravilnika u ovom smislu. (prijedlog izmjene Pravilnika dostaviti ministru)
2.Dopis Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva za štete nastale u proizvodnji ribe (predlagači gospodin Handžar i gospodin Čolak)
-štete zbog visokih temperatura i niskih vodostaja.
Nakon diskusije po ovoj točki dnevnog reda zaključeno je da bi bilo neophodno resornog ministra upoznati sa nizom štetnih događaja koji su posljednjih godina pogađali ribarsku proizvodnju počevši od poznatih poplava iz 2011.godine, snježnih padalina 2012.godine te do ekstremno visokih temperatura i niskih vodostaja koji su ove godine izravno utjecali na proizvodnju ribe i riblje mlađi, odnosno do ugrožavanja same proizvodnje. Po kalkulaciji proizvođača, u ljetnom razdoblju dolazi do 50% smanjene proizvodnje, a zbog nemogućnosti hranjenja, otežanog transporta i slično, u razdoblju od sedmog do devetog mjeseca riblje farme posluju sa velikim gubicima. U tom cilju proizvođači predlažu resornom ministru da iskoristi svoje ovlasti i svoj osobni utjecaj u formiranju posebnog fonda za saniranje ovakvih šteta, a iz kojeg bi se moglo brzo i interventno djelovati u saniranju nastalih šteta. 
3.Veća podrška Elektroprivrede BIH i Elektroprivrede HZ-HB za obvezno poribljavanje voda gdje su izgrađene hidroelektrane.
Nakon diskusije zaključeno je da resorni ministar iskoristi svoje ovlasti kako bi obavezao prije svega Elektroprivredu HZ-HB na poštovanje zakonske obveze za poribljavanje voda u zoni odgovornosti te elektroprivrede, te da u skladu sa svojim mogućnostima i jedna i druga elektroprivreda pokušaju iznaći način za povećanje budžeta za buduće tendere, kako bi se ostvarila potpuna ekonomska svrha poribljavanja.
4.Suradnja s domaćim proizvođačima riblje hrane.
Nakon diskusije po ovoj točki dnevnog reda, jednoglasan stav članova Udruge je da se upriliči sastanak sa predstavnicima firme „Bosnet-Group“-proizvođači riblje hrane i to u narednih deset dana, kako bi se sagledali svi aspekti i mogućnosti korištenja te hrane od strane ribljih farmi kako bi se i na taj način podstakla domaća proizvodnja. 
5.Razno.
Pod točkom razno razmatran je predočeni prijedlog Gospodarske komore FBIH da Udruga proizvođača slatkovodne i morske ribe, bude dio Udruge/Udruženja poljoprivredne, prehrambene i duhanske industrije. Iskazana je zahvalnost Gospodarskoj komori i njenim službenicima na dosadašnjoj pravnoj i svakoj drugoj pomoći, ali je zaključeno da su proizvođači ribe osnovali vlastitu Grupaciju kroz čiji rad trenutno najbolje zastupaju svoje interese. Opće je mišljenje da Grupacija samo kroz vlastiti identitet može pomoći u poboljšanju uslova rada vlasnika ribljih farmi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?