što je točno, a što ne

Pet mitova o hrani u koje već godinama slijepo vjerujemo

hrana, hladnjak
shutterstock
13.07.2021.
u 21:36

Baš kao što postoji pregršt mitova o kozmetici ili pak “upalama mozga” zbog propuha, koje se prenose s generacije na generaciju, tako postoje i određena vjerovanja o hrani koja su postala općeprihvaćena u društvu, bez da ih je itko zapravo službeno potvrdio.

Sigurno ste barem jednom u životu tako čuli da morate konzumirati puno vitamina C kako biste spriječili prehladu, ali koliko je zapravo ta teorija točna, objašnjava ljepotaizdravlje.hr

5 mitova o hrani

Vitamin C sprječava prehladu
Istraživanja su pokazala da vitamin C u pravilu ne štiti od prehlade, ali može pomoći osobama koje su izložene ekstremnim tjelesnim naporima. Studija iz 2019. pokazala je kako je pomogao suzbiti stres u tijelu kod svih onih koji su ga konzumirali prije vježbanja, tako da, ako se spremate na neki ekstremni napor, razmislite o vitaminu C.

Celer ima negativne kalorije
Mit je kako jedenjem celera trošimo više kalorija nego što ih on sadrži, što je dokazalo istraživanje klinike Mayo. Ipak, treba reći kako s desetak kalorija po obroku, koliko dobijete unosom celera, ta hrana predstavlja odličan izbor za održavanje zdravlja. Također, ako planirate gubiti kilograme, slobodno navalite na taj celer.

Kuhanje mrkve “ubija” sve nutritivne vrijednosti ovog povrća
Upravo suprotno, antioksidansi se mogu “poboljšati” ako se povrće kuha. Studija objavljena 2008. pokazala je kako kuhanje mrkve zapravo povećava njezinu hranjivu vrijednost. Ono je dovelo do porasta karotenoida (antioksidans) za 14 posto, dok su druge metode kuhanja, posebno prženje – smanjile njegovu vrijednost.

Izbjegavajte jaja zbog kolesterola
Jaja su, nažalost, u nekim slučajevima neopravdano, stigla na zao glas. Ipak, prije dvije godine istraživanjem je otkriveno kako jaja zapravo ne doprinose visokom kolesterolu. Ona su izvor mnogih hranjivih sastojaka, uključujući cink i željezo, lutein, vitamin D… Naravno, to ne znači da trebate pretjerivati.

Margarin ima manje kalorija od maslaca
Maslac i margarin imaju otprilike jednaku količinu kalorija. No iako je margarin, izrađen od biljnih ulja, napravljen kao zdravija alternativa maslacu, neki su margarini zapravo nezdraviji jer sadrže transmasnoće koje imaju štetan učinak na kolesterol i zdravlje srca.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?