simpozij primalja

Perić: Za zdravu ženu najsigurnije je roditi prirodnim putem

22.06.2018.
u 09:30

Danas će se u Mostaru održati IV. simpozij primalja s međunarodnim sudjelovanjem. Ovaj, već tradicionalni događaj i ove godine će privući goste iz cijele regije, a ovogodišnja tema simpozija je posvećena humanizaciji porođaja, piše Večernji list BiH.

Kako nam je rekla predsjednica Organizacijskog odbora simpozija mr. sc. Olivera Perić, znanstvena istraživanja, jedna za drugim, pokazuju kako je za zdravu ženu najsigurnije roditi prirodnim putem, uz što manje medicinskih intervencija. Prirodni proces rađanja ima širok i snažan utjecaj i na majku i na dijete, na njihovu obitelj, a gledano dugoročnije, i na cijelo društvo.

Smjernice za rad

- Stoga je cilj simpozija upozoriti na proces humanizacije porođaja i važnost postavljanja porođaja te rođenja u okvire prirodnog humanoga događaja. Proces humanizacije usredotočuje se na ženu i njezinu sposobnost donositi samostalne odluke tijekom trudnoće i poroda. Ustaljene prakse u većini rodilišta nisu zadovoljavajuće i nisu u skladu s preporučenim smjernicama i najnovijim znanstvenim spoznajama.

Svjedoci smo sve veće medikalizacije porođaja i podvrgavanja žena rutinskim bolničkim postupcima, što može ometati prirodan tijek porođaja. Svjetska zdravstvena organizacija objavila je 26 novih preporuka u kojima posebno naglašava kako rodilje trebaju više sudjelovati u donošenju odluka vezanih uz rađanje, trebaju imati više vremena za porod te je potrebno vratiti se prirodnom porodu s minimalnim intervencijama medicinskog osoblja - rekla je Perić za Večernji list.

Razmjena iskustava na lokalnoj, regionalnoj i europskoj razini je neizbježna. Na današnji simpoziji potvrđeni su dolasci primalja iz Hrvatske, Srbije, Estonije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Važnost radionica

- Pred nama je značajan broj iznimno dobrih radova i kvalitetnih radionica na kojima ćete moći usvojiti vještine i znanja koja će vam biti korisna u daljnjem radu. Želja nam je da s ovog simpozija krenu konkretne ideje za poboljšanje postupaka u rađaonici. Svi postupci se trebaju temeljiti na humanosti, individualnom pristupu, strpljenju i znanju temeljenom na dokazima.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?