NEZADOVOLJNI POTICAJIMA

Peradari traže razumijevanje: Proizvođači su u problemu egzistencijalnog razmjera

piletina
13.04.2022.
u 18:00

Cijenu finalnog proizvoda diktira cijena sirovine, u ovom slučaju žitarica, koja je porasla za 100 posto

Nakon najave Udruženja peradara u FBiH da će izaći na prosvjede ako ne im ne budu odobrena određena novčana sredstva, Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva odobrilo je sredstva za ovaj sektor poljoprivrede. 

Od ukupnih 106 milijuna KM koliko je predviđeno za Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, za peradarsku proizvodnju odvojen je iznos od 1.465.000 KM.

Iz Udruženja peradara FBiH kažu da je ovo mizeran iznos koji je nedovoljan da pokrije sve troškove u kojem se sektor nalazi.

"Primjera radi, za brojlersku proizvodnju, predviđeni proračun iznosi jedan milijun KM. Uzmemo li u obzir da se u FBiH, na godišnjoj razini, proizvede cca. 20 milijuna pilića, dolazimo do podatka da je predviđeni proračun nedovoljan i da bi se morao udvostručiti da bi se ispoštovala programska dimenzija od 0,1 KM / kljun", priopćili su iz Udruženja peradara FBiH.

Iz Udruženja dalje objašanjavaju da jedno utovljeno pile konzumira, u prosjeku, 4 kg stočne hrane tijekom intenzivnoga tova i obzirom na naglouzlazni trend rasta cijena žitarica, kao i projekcije cijene za iduće mjesece, do trenutka stavljanja dotičnih novčanih sredstava u funkciju, cijena stočne će narasti za više od 0,01 KM-a po kilogramu, što poskupljuje proizvodnju za više od 0,05 KM-a po kljunu. Takvim raspletom, predviđeni milijun KM sredstava se brzo istopi.

"Proizvođači su u problemu egzistencijalnog razmjera, a potrošači su suočeni sa cijenama koje nisu dugoročno održive. Pozivamo resorno ministarstvo i ministra Dedića na dodatne konzultacije i detaljniju analizu ovoga problema, kako bismo došli do strateškoga odgovora na krizu u kojoj se nalazimo", poručuju iz Udruženja peradara FBiH", priopćili su.

Iz Udruženja peradara pozivaju na razumijevanje jer cijene piletine na tržištu ne povećava dobit proizvođača niti organizatora.

Naprotiv, cijenu finalnog proizvoda diktira cijena sirovine, u ovom slučaju žitarica, koja je porasla za 100 posto.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije