Predavanje

Pendeš: Proširenje NATO-a na ovo područje je realno i potrebno

Marina Pendes
25.02.2016.
u 19:45

Ministrica obrane BiH Marina Pendeš održala je predavanje o temi „Integracija BiH u NATO i EU“ na konferenciji koju je organizirala Fondacija „Nikola Kljusev“ u Skoplju.  

Naglasila je kako je „pristupanje euroatlantskim integracijskim procesima, odnosno NATO-u i Europskoj uniji jedan od prioriteta vanjske politike BiH.“ U takvom geostrategijskom kontekstu, proširenje NATO-a na ovo područje je, smatra, realno i potrebno.

Većina zemalja zapadnog Balkana, koje nisu članice NATO-a, opredijelile su se, podsjetila je, za članstvo ili bar provode određene oblike suradnje s NATO-om. To je, po njezinim riječima, dodatni poticaj pojedinačnim nastojanjima svake zemlje u spomenutim procesima.

- Jako pozitivnim doživljavamo poziv Crnoj Gori za članstvo u NATO. Sve veći obim suradnje Srbije s NATO-om također potvrđuje da regija uzima dobar kurs. Vjerujemo da će i Makedonija zbog svoje posvećenosti principima Saveza i posebno svog kontinuiranog i vrijednog doprinosa NATO-vođenim operacijama, riješiti političke prepreke i uskoro postati NATO članicom.To bi dalo pozitivan impuls i BiH da istraje u rješavanju postavljenih uvjeta za pridruživanje NATO-u, kazala je Pendeš.

Govoreći o integracijama u Europsku uniju navela je kako je to, pored pridruživanja NATO-u, drugi strateški cilj Bosne i Hercegovine.

- Bosna i Hercegovina je dio Europe ne samo georgafski i kulturološki, nego želi biti integrirana u obitelj slobodnih naroda i država koje baštine univerzalne demokratske vrijednosti, koje rade na stvaranju dobrobiti na europskom kontinentu i u svijetu, ali i dijele sigurnosne izazove i rizike, rekla je Pendeš.

Ona se danas susrela s najvišim dužnosnicima Ministarstva obrane i Armije Republike Makedonije.

Također, posjetila je i Centar za obuku pilota, gdje se upoznala o kapacitetima i mogućnostima ovog centra, a susrela se i s kadetima iz BiH koji se nalaze na školovanju na Vojnoj akademiji u Skoplju, priopćeno je iz Ministarstva obrane BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?