čuvajte mozak

Pažljivo birajte ulja za kuhanje i ne zaboravite moć 'zelenila'

ulje
sergeyryzhov
23.01.2017.
u 07:19

Dan započnite fito-koktelom, na dan jedite pet boja povrća, birajte zdrave masnoće i probiotike te potaknite rad mozga i pamćenje, kaže dr. Oz

Kako biste vratili lakoću pamćenja i poboljšali funkcije mozga, birajte hranu bogatu fitonutrijentima, kaže slavni liječnik dr. Mehmet Oz.

Riječ je o tvarima sadržanim u biljkama koje pomažu popraviti veze i stanice te optimizirati rad mozga. Stoga dr. Oz preporučuje da početak dana obilježite brigom za svoj mozak i popijete tonik bogat fitonutrijentima od zelenog čaja, đumbira, kurkume, limuna i ružmarina. Tijekom dana jedite drugo povrće bogato tim hranjivim tvarima i nastojte pojesti pet boja povrća, piše 24sata.hr. 

Što je povrće tamnije, ono sadrži više fitonutrijenata, ali važno je jesti i crveno, žuto, zeleno te ljubičasto. I zdrave masnoće su važne za dobrobit mozga, a možete ih unijeti u tri oblika – dnevnom dozom maslinova, kokosova ili ribljeg ulja. Za kuhanje odaberite maslinovo ulje koje je odličan izvor polifenola i zdravih masnoća, a za slatko odaberite kokosovo koje sadrži posebnu masnoću - MCT ili srednje lančane trigliceride koji mogu poboljšati funkciju mozga.

A uzimanje kvalitetnog dodatka ribljeg ulja (do 1000 mg dva puta na dan) na dnevnoj bazi pružit će vam bitne omega-3 masti koje možda ne dobivate iz hrane. I ugljikohidrati su hrana za mozak i mora ih biti u prehrani, ali odaberite one koji se sporije probavljaju.

- Otporan škrob se probavlja u debelom crijevu, a to potiče dobre crijevne bakterije te zauzvrat poboljšava raspoloženje i dugoročno zdravlje mozga. Takav je škrob u kuhanom krumpiru, zobi, artičokama, banani i trpucu - savjetuje slavni liječnik.

Briga o mozgu ide kroz želudac, a zdrava crijeva i probava pomažu i optimalnim moždanim funkcijama. Zato i probiotici koji pomažu rastu dobrih bakterija u crijevima mogu popraviti raspoloženje i koncentraciju. Stoga dr. Oz i njegovi suradnici preporučuju da se počastite nizom namirnica koje sadrže probiotike: grčkim jogurtom, ukiseljenim krastavcima i miso juhom.

Osim spomenutoga, postoje još tri namirnice koje se smatraju toliko zdravima da mogu popraviti oštećenja koja nastanu zbog Alzheimerove bolesti, a ako to mogu bolesnome mozgu, napominje dr. Oz, onda znate koliko tek dobra čine zdravom.

Istraživanja potvrđuju da se nakon svakodnevnog unosa 2 jušne žlice kokosova ulja stanje ljudi koji boluju od demencije poboljšalo. Ključan su sastojak tzv. trigliceridi srednje dugog lanca (engl. MCT).

Jetra pretvara te trigliceride u ketone, a oni obnavljaju neurone, unapređuju funkciju živaca u mozgu, jačaju njegove funkcije i djeluju kao pravo pogonsko gorivo za mozak. Dodajte ga u smoothieje, zobenu kašu i omiljene tople napitke (1 čajnu žlicu), koristite ga pri pečenju i pirjanju (ne mijenja svojstva na visokim temperaturama) i uvijek upotrebljavajte organsko, ekstradjevičansko kokosovo ulje.

Avokado, druga supernamirnica za mozak, sadrži veliki udio dobrih masti, oko dvadeset esencijalnih vitamina, obiluje vlaknima, kalijem, visokim udjelom vitamina E i B, folnom kiselinom te omega-3 kiselinama koje poboljšavaju dotok krvi u prednji dio mozga koji je bitan za kritičko razmišljanje, ponašanje, odlučivanje i planiranje. Preporuka je pojesti jedan avokado na dan. Treća čudesna namirnica za pamćenje je meso junadi koja su pasla na otvorenom jer takvo meso ima veće udjele omega-3 masnih kiselina od industrijskih. 

Ovo su najbolja ulja

Koristite ulja koja sadrže alfa-linolenske kiseline (ALA), oblik omega-3 masnih kiselina. Sljedeći put kad kuhate dodajte maslinovo ulje, canola, riblje ili laneno ulje. I ne zaboravite na zeleno lisnato povrće, poput kelja, špinata, blitve i prokulica, koje se mora što češće naći na vašem tanjuru jer je prepuno omega-3 kiselina, napominje slavni liječnik.

Dijete ‘izvlače’ omegu-3 iz tijela

Pamćenje, suha koža, kardiovaskularne bolesti, upale... Sve se to događa kad nam nedostaje omege-3. Kad se počne s dijetom, najčešće nedostaje omege-3. Potrebno je unositi od 500 do 1000 miligrama omega-3 svaki dan. Može se uzimati kao dodatak prehrani, ali mnogo je veći učinak ako ga uzimate s hranom, kaže liječnik.

Masna riba tri puta tjedno

Riba poput lososa, tune i srdele bogata je omega-3 masnim kiselinama pa ih se smatra superhranom. Trebali biste ih jesti barem dva do tri puta na tjedan tako da primate maksimalnu dozu potrebnog nutrijenta.

Višestruka dobrobit

Zeleni čaj, 1 žličica đumbira, 1 žličica kurkume, sok jednog limuna, zgnječena grančica začinske biljke (ružmarin, menta...).
Skuhajte četiri šalice zelenog čaja. Umiješajte u njega đumbir u prahu i kurkumu, sok svježe iscijeđenog limuna i začinsku biljku. Odložite u hladnjak i svako jutro popijte šalicu umjesto kave.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?