Novi standard

Pazite ako planirate putovati u Njemačku! Ovo morate imati u vozilu od 1. veljače

vozači
Pixsabay
27.01.2023.
u 08:33

Prema novom standardu, vozači automobila, kamiona i autobusa sada moraju imati dvije zaštitne maske za lice i nos u kutiji prve pomoći.

Što sve mora sadržavati kutija prve pomoći u automobilu? Većina nas bi rekla: flasteri, zavoji, gaze, komprese i slično. Ali sada postoji još jedna stvar koja ne smije nedostajati ni u jednoj kutiji prve pomoći!

Novi standard, takozvani DIN 13164, zapravo je na snazi od veljače 2022. Međutim, postoji prijelazno razdoblje do 31. siječnja 2023.: Komercijalno dostupni kompleti prve pomoći prema prethodnom standardu mogu se kupiti samo do tog datuma, kako izvješćuje Savezna udruga za medicinsku tehnologiju (BVMed), piše Fenix-magazin.

Prema novom standardu, vozači automobila, kamiona i autobusa sada moraju imati dvije zaštitne maske za lice i nos u kutiji prve pomoći.

Inače, maske nisu jedina promjena koja se tiče sadržaja kutije prve pomoći. Prethodno su se u njoj morala naći dva trokutasta zavoja i zavoj dimenzija 40 x 60 cm. Sada je dovoljan samo zavoj.

Koliki je rizik od nepridržavanja?

Dakle, ako ne možete pokazati maske u kutiji prve pomoći, morate li platiti kaznu?

Za divno čudo: ne.

Jer prema pisanju ADAC-a, Savezno ministarstvo za digitalizaciju i promet još nije uskladilo StVZO. Nove kutije prve pomoći već se mogu koristiti, ali nije potrebno mijenjati ili dograđivati stare kutije prve pomoći. Kompleti prve pomoći s prethodno važećim verzijama DIN 13164 (siječanj 1998. i siječanj 2014.) mogu se i dalje koristiti. Dovoljno je jednostavno staviti dvije maske.

Ključne riječi

Komentara 1

BH
BHHrvat1975
08:50 27.01.2023.

Za švabu je najbitnija maska.... Eno još novaju taj masonski simbol

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije