Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Papa Franjo: Pozdravite naš narod! - pročitajte što su dužnosnici iz BiH izjavili nakon susreta

12. studenoga 2015. u 09:45 0 komentara 2467 prikaza
papa

- Pozdravite svoj narod, cjelokupan, kao i dva druga člana Predsjedništva, pozdravite pripadnike drugih religijskih zajednica koje su ujedinjene, razgovaraju i traže dijalog za dobrobit mira, kazao je jučer papa Franjo u obraćanju posebnom izaslanstvu iz BiH koje je boravilo u posjetu Svetoj Stolici, piše Večernji list BiH.

Uručena monografija

“Ovu zahvalu izričem, ne samo u ime onih koji su nazočni, nego u ime cijele Katoličke crkve u BiH i svih građana BiH. Hvala vam što ste nas pohodili, te tako skrenuli pozornost cijeloga svijeta na našu zemlju, a posebno na Hrvate katolike koji se tamo bore za opstanak i ostanak i jednaka prava. Hvala vam na svim pastirskim porukama koje ste uputili bilo društveno-političkim krugovima, bilo vjernicima katolicima, bilo svim predstavnicima vjerskih zajednica i crkava u BiH”, kazao je kardinal Vinko Puljić u obraćanju papi Franji uime izaslanstva i zatražio blagoslov za sve nazočne, Crkvu, BiH i sve građane u njoj. Jučer ujutro iz mostarske zračne luke posebno izaslanstvo sastavljeno od predstavnika državnog i crkvenog odbora na čelu s predsjedateljem Predsjedništva BiH Draganom Čovićem i predsjednikom Organizacijskog odbora za doček pape Franje te kardinalom Vinkom Puljićem otputovalo je u uzvratni posjet Svetoj Stolici. Izaslanstvo je brojilo skoro 50 osoba iz političkog, društvenog, javnog, crkvenog... života u BiH. U Rimu su im se pridružile Slavica Karačić, veleposlanica BiH pri Svetoj Stolici i Željana Zovko, veleposlanica BiH u Italiji. Predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović je imao polusatni razgovor sa Svetim Ocem Franjom u kojemu mu je prenio svoje viđenje situacije u BiH, osvrnuli su se na posjet pape Franje Sarajevu u lipnju ove godine, poruka koje su tada iz BiH otišle u svijet, te je zahvalio u ime cijelog izaslanstva na dolasku. Nakon privatnog razgovora predsjedatelja Predsjedništva BiH i pape Franje upriličena je audijencija za izaslanstvo na kojoj je Čović predstavio svakog ponaosob iz izaslanstva koji su imali prigodu na kratko porazgovarati sa Svetim Ocem. Tada je upriličena i izravna izmjena darova između Dragana Čovića, predsjedatelja Predsjedništva i Svetog Oca. U Vatikan je izaslanstvo ponijelo i tek otiskanu monografiju o posjetu pape Franje Sarajevu 6. lipnja ove godine naslova “Mir vama” čiji je prvi primjerak, s posvetom predsjedatelja Predsjedništva BiH Dragana Čovića jučer svečano uručen Svetom Ocu. Monografija je ukoričila povijesni trenutak, dolazak pape Franje u BiH, i prenijela sve detalje njegova posjeta, poruke... “Kako bi sačuvali vaše riječi i nosili što duže taj lijepi doživljaj, pripremljena je ova monografija vašeg pohoda koju vam je predao predsjednik Čović. Vi ste je prvi dobili, a sada ćemo pokušati da dođe do svih kojima je stalo realizirati vašu poruku”, kazao je kardinal Puljić papi Franji. “Nakon posjeta Svetoga Oca, koju smo smatrali jednim velikim čudom, u BiH su se stvari počele odvijati na bolje. Imamo puno izraženiju dinamiku traženja euroatlantskoga puta za BiH kako bi je ekonomski i socijalno stabilizirali, zatim kroz izborna rješenja osigurali potpunu jednakopravnost hrvatskog naroda i dobili političku stabilnost”, kazao je jučer za Večernji list BiH Dragan Čović nakon susreta s papom Franjom.

Posebna poruka mladima

“Zamolio sam i dobio obećanje da ćemo biti u njegovim molitvama kako bismo nastavili s ovim radom, kako bismo svima olakšali život u BiH, osobito mladima kako bismo mogli ostati u svojoj domovini. I naravno, ja sam ga pozvao, kada to prigode budu dopuštale, da ponovno posjeti BiH”, dodao je Čović. Izaslanstvo predvođeno kardinalom Puljićem i predsjedateljem Čovićem obišlo je uz vatikansku pratnju Trg sv. Petra i sudjelovalo na općoj audijenciji, a kardinal Puljić je koncelebrirao tijekom misnog slavlja s Papom. Nakon susreta s papom Franjom, dio izaslanstva je imao i bilateralni susret s kardinalom Pietrom Parolinom, državnim tajnikom Svete Stolice. U razgovoru s kardinalom Parolinom i suradnicima su sudjelovali ispred bh. izaslanstva predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović, predsjedateljica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara i veleposlanica BiH u Vatikanu Slavica Karačić. Utvrđeno je da su odnosi dviju država prijateljski uz visoku razinu razumijevanja i uvažavanja. Čović je izvijestio državnog tajnika Parolina o aktivnostima i napretku BiH na putu k EU te je iskazao zahvalnost za stalnu potporu Svetog Oca i Vatikana BiH po tom pitanju. Bilo je govora i o imenovanju veleposlanika pri Svetoj Stolici za veleposlanika pri Suverenom Malteškom Redu što bi otvorilo mogućnosti za ekonomsku suradnju i druge aktivnosti, posebice kada je u pitanju pomoć kod opremanja medicinskih ustanova u BiH. Čović je i kardinalu Parolinu uručio monografiju “Mir vama”, piše Večernji list BiH. 

Ohrabreni nadom

Na kraju posjeta Vatikanu izaslanstvo iz BiH je posjetilo i Papinski hrvatski zavod sv. Jeronima. Razgovarali su s mons. Jurom Bogdanom, rektorom Zavoda, te je održana sveta misa. Izaslanstvo se sinoć vratilo u Mostar prepuno dojmova. Svi se slažu kako je Papin zagovor itekako potreban BiH, Hrvatima i svima drugima koji u njoj žive. Ohrabreni su nadom kako će mnogi procesi u BiH ići samo na bolje, a napredak biti vidljiv što prije.

Dragan Čović

Zamolio sam i dobio obećanje da ćemo biti u njegovim molitvama kako bi nastavili s radom i svima olakšali život u BiH, osobito mladim ljudima kako bi mogli ostati u svojoj domovini. Pozvao sam ga da ponovno posjeti BiH.

Kardinal Vinko Puljić

Zahvalio sam Papi ne samo uime nazočnih, nego cijele Katoličke crkve u BiH i svih građana BiH što nas je pohodio i skrenuo pozornost na BiH, a posebno na Hrvate katolike koji se bore za opstanak i ostanak te jednaka prava. 

Borjana Krišto

Onaj tko živi vjeru, ali i svi ljudi dobre volje, na susretu s Papom se osjećaju kao s nekim jako bliskim. Njegove riječi su poticajne za sve. Cijele ove godine se osjećamo jako ispunjeni nakon svih susreta i poruka upućenih za BiH.     

Vjekoslav Bevanda

Kao i svaki put, susret s Papom kod mene izaziva sreću, zadovoljstvo, ponos. Sretan sam zbog susreta s tim dobrim čovjekom, zadovoljan porukama, ponosan jer imamo takvu moralnu vertikalu koja je uzor svima u svijetu.

Marinko Čavara

Bio je ovo poseban dan. Ispunjen nadahnućem, Vatikanom i bliskošću Svetoga Oca pape Franje koji nas je zamolio da njegove pozdrave prenesemo svima koji žive u Bosni i Hercegovini.

Lidija Bradara

S papom Franjom smo se susreli tri puta u posljednjih godinu dana i imam osjećaj da je svaki susret topliji. Poruke koje nam je uputio su sve ono što živimo u BiH, a to je pogled u budućnost i normaliziranje svih odnosa.

Denis Lasić

Bilo je zadovoljstvo i čast biti dijelom ovoga izaslanstva. Prije svega, kako bi se zahvalilo na dolasku Svetoga Oca u BiH. Bilo je posebno emotivno stisnuti ruku Svetome Ocu i tako mu iskreno reći hvala što čini za Hrvate katolike i sve narode u BiH.

Nevenko Herceg

Ponosan sam jer sam bio dio izaslanstva koje je došlo zahvaliti papi Franji za pohod u BiH i poslao nam snažne riječi ohrabrenja, mira i suživota. Ponovio nam je da ne smijemo zaboraviti prošlost i stvarati zajedničku budućnost.

Ljubo Bešlić

Rekao bih da je svaki susret s Papom jedna velika inspiracija i veliki događaj u životu. Njegove poruke su iznova veliko ohrabrenje za sve ljude koji žive u Bosni i Hercegovini. Poruka mira, suživota i suradnje je veliki blagoslov za BiH.

Bariša Čolak

Riječ je o maloj zahvali za posjet i sve što čini za BiH. Svaki novi susret s Papom je nešto posebno, a imam dojam da smo rado viđeni gosti. Presretan sam susretom s Papom i posjetom koji smo imali u Zavodu sv. Jeronima.

Željana Zovko

Meni je zadovoljstvo da je ovako značajno izaslanstvo, najznačajnije iz BiH, stiglo u Rim i da smo imali jako srdačan susret s Papom koji je ponovno ohrabrio sve i uputio poruke koje temeljno trebaju ljudima i državi Bosni i Hercegovini.

Jozo Pavković

Imao sam prigodu susresti se s papom Ivanom Pavlom II., Benediktom XVI., te s papom Franjom nekoliko puta. Ovaj posjet ostat će mi upečatljiv zbog posebnog ozračja zajedništva, brige i suosjećanja koje je za Hrvate i sve druge narode u BiH istinski iskazao Papa. Rekao bih zato je uvijek iznova poseban osjećaj biti u Vatikanu.

Marina Pendeš

Vjerujem da smo svi, nakon audijencije kod Svetog Oca , osjetili zajedništvo u Duhu Svetom koje nam je potrebno. Vjerujem da ćemo svi nakon ove duhovne hrane moći lakše rješavati probleme s kojima se susrećemo u privatnom, ali i u poslovnom životu i raditi na izgradnji naše domovine BiH.

Jelka Milićević

Vjerujem da smo svi, nakon audijencije kod Svetog Oca , osjetili zajedništvo u Duhu Svetom koje nam je potrebno. Vjerujem da ćemo svi nakon ove duhovne hrane moći lakše rješavati probleme s kojima se susrećemo u privatnom, ali i u poslovnom životu i raditi na izgradnji naše domovine BiH.

Vilim Primorac

Svaki susret sa Svetim Ocem za mene je veliki događaj, tako i ovaj. Bio je doista divan susret koji će se vječno urezati u pamćenje, kao i one ohrabrujuće poruke koje smo mogli čuti u Sarajevu. Papa i Sveta Stolica su najveći moralni autoriteti svijeta i njihova potpora iznimno nam je bitna.

Marin Raspudić

Bio je ovo uistinu nezaboravan događaj. Čast i zadovoljstvo mi je što sam bio dio izaslanstva koje se susrelo sa Svetim Ocem, te što sam uime Zračne luke Mostar imao prigodu organizirati ovaj odlazak izaslanstva Bosne i Hercegovine Svetom Ocu papi Franji.

Marinko Gilja

Ja sam bio prvi put na audijenciji kod Svetoga Oca i osobno sam jako duboko dirnut jednim dočekom, toplinom i veličinom samoga Pape, a napose toga krajnje srdačnog odnosa. Poruke koje je uputio narodima u BiH i svim vjeroispovijestima da se držimo zajedno i vodimo našu BiH prema napretku je veliko ohrabrenje.

Fra Ivan Ševo

Kao što je bilo veličanstveno u Sarajevu kad je Papa dolazio nama, isto tako je bilo kod Pape u Vatikanu. Pozvao nas je i pružio ruku svakom članu crkvenog i državnog odbora ponaosob. Iza toga je bila opća audijencija gdje je bilo mnoštvo hodočasnika. Bilo je nezaboravno i veličanstveno.

Don Tomo Knežević

Ovaj dan kao i onaj u Sarajevu bio je dan Papine širine koju je pokazao prema nama Hrvatima katolicima i prema svima koji žive u BiH, kojima je BiH domovina. Njegove riječi i djela uvijek su u skladu. Bio je to prelijep dan susreta, radosti, blagoslova za sve koji su ostali u BiH.     

Vlč. Marko Škraba

Susresti se s Papom meni kao svećeniku puno znači i ostavlja veliki dojam. Kazao je da nosi pozitivne misli iz BiH, a posebno na mlade. Naglasio je da je Sarajevo grad mira, BiH država mira, multikulturalnosti i multireligioznosti. Poručio je da radimo za dobro države i naroda.

Vlč. Josip Vajner

Mislim da se i kroz ovaj naš uzvratni posjet moglo vidjeti da je Sveti Otac svoj posjet BiH doživio kao očinski. Još uvijek u sjećanju nosi susret s mladima pa međureligijski susret, a čak je i izričito naglasio kako je neke ljude pozdravio kad se vratimo. Vladalo je obiteljsko ozračje.     

Mons. Luka Tunjić

Ovo je bio jedan privilegirani i jedinstveni događaj. Nešto slično onome što nam je rekao u Sarajevu Papa je ponovio, a to je da ne zaboravimo na crkveno i narodno jedinstvo i svoju povijest. Ovo je jedan predivan događaj koji će, uvjeren sam, koristiti i Crkvi i samom narodu u BiH.

Darko Tomašević

Htjeli smo se odužiti Papi za sve što je učinio dolaskom u BiH, a to je jako puno. Očarao nas je i pokazao da mu je taj posjet ostao u sjećanju. Sjeća se detalja. I zato će i ova monografija koju smo izdali služiti kao vječni podsjetnik za nas i one koji dolaze kad nas je posjetio Sveti Otac.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.