donosimo izjave, dojmove, poruke

Papa Franjo: Pozdravite naš narod! - pročitajte što su dužnosnici iz BiH izjavili nakon susreta

papa
12.11.2015.
u 09:45

- Pozdravite svoj narod, cjelokupan, kao i dva druga člana Predsjedništva, pozdravite pripadnike drugih religijskih zajednica koje su ujedinjene, razgovaraju i traže dijalog za dobrobit mira, kazao je jučer papa Franjo u obraćanju posebnom izaslanstvu iz BiH koje je boravilo u posjetu Svetoj Stolici, piše Večernji list BiH.

Uručena monografija

“Ovu zahvalu izričem, ne samo u ime onih koji su nazočni, nego u ime cijele Katoličke crkve u BiH i svih građana BiH. Hvala vam što ste nas pohodili, te tako skrenuli pozornost cijeloga svijeta na našu zemlju, a posebno na Hrvate katolike koji se tamo bore za opstanak i ostanak i jednaka prava. Hvala vam na svim pastirskim porukama koje ste uputili bilo društveno-političkim krugovima, bilo vjernicima katolicima, bilo svim predstavnicima vjerskih zajednica i crkava u BiH”, kazao je kardinal Vinko Puljić u obraćanju papi Franji uime izaslanstva i zatražio blagoslov za sve nazočne, Crkvu, BiH i sve građane u njoj. Jučer ujutro iz mostarske zračne luke posebno izaslanstvo sastavljeno od predstavnika državnog i crkvenog odbora na čelu s predsjedateljem Predsjedništva BiH Draganom Čovićem i predsjednikom Organizacijskog odbora za doček pape Franje te kardinalom Vinkom Puljićem otputovalo je u uzvratni posjet Svetoj Stolici. Izaslanstvo je brojilo skoro 50 osoba iz političkog, društvenog, javnog, crkvenog... života u BiH. U Rimu su im se pridružile Slavica Karačić, veleposlanica BiH pri Svetoj Stolici i Željana Zovko, veleposlanica BiH u Italiji. Predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović je imao polusatni razgovor sa Svetim Ocem Franjom u kojemu mu je prenio svoje viđenje situacije u BiH, osvrnuli su se na posjet pape Franje Sarajevu u lipnju ove godine, poruka koje su tada iz BiH otišle u svijet, te je zahvalio u ime cijelog izaslanstva na dolasku. Nakon privatnog razgovora predsjedatelja Predsjedništva BiH i pape Franje upriličena je audijencija za izaslanstvo na kojoj je Čović predstavio svakog ponaosob iz izaslanstva koji su imali prigodu na kratko porazgovarati sa Svetim Ocem. Tada je upriličena i izravna izmjena darova između Dragana Čovića, predsjedatelja Predsjedništva i Svetog Oca. U Vatikan je izaslanstvo ponijelo i tek otiskanu monografiju o posjetu pape Franje Sarajevu 6. lipnja ove godine naslova “Mir vama” čiji je prvi primjerak, s posvetom predsjedatelja Predsjedništva BiH Dragana Čovića jučer svečano uručen Svetom Ocu. Monografija je ukoričila povijesni trenutak, dolazak pape Franje u BiH, i prenijela sve detalje njegova posjeta, poruke... “Kako bi sačuvali vaše riječi i nosili što duže taj lijepi doživljaj, pripremljena je ova monografija vašeg pohoda koju vam je predao predsjednik Čović. Vi ste je prvi dobili, a sada ćemo pokušati da dođe do svih kojima je stalo realizirati vašu poruku”, kazao je kardinal Puljić papi Franji. “Nakon posjeta Svetoga Oca, koju smo smatrali jednim velikim čudom, u BiH su se stvari počele odvijati na bolje. Imamo puno izraženiju dinamiku traženja euroatlantskoga puta za BiH kako bi je ekonomski i socijalno stabilizirali, zatim kroz izborna rješenja osigurali potpunu jednakopravnost hrvatskog naroda i dobili političku stabilnost”, kazao je jučer za Večernji list BiH Dragan Čović nakon susreta s papom Franjom.

Posebna poruka mladima

“Zamolio sam i dobio obećanje da ćemo biti u njegovim molitvama kako bismo nastavili s ovim radom, kako bismo svima olakšali život u BiH, osobito mladima kako bismo mogli ostati u svojoj domovini. I naravno, ja sam ga pozvao, kada to prigode budu dopuštale, da ponovno posjeti BiH”, dodao je Čović. Izaslanstvo predvođeno kardinalom Puljićem i predsjedateljem Čovićem obišlo je uz vatikansku pratnju Trg sv. Petra i sudjelovalo na općoj audijenciji, a kardinal Puljić je koncelebrirao tijekom misnog slavlja s Papom. Nakon susreta s papom Franjom, dio izaslanstva je imao i bilateralni susret s kardinalom Pietrom Parolinom, državnim tajnikom Svete Stolice. U razgovoru s kardinalom Parolinom i suradnicima su sudjelovali ispred bh. izaslanstva predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović, predsjedateljica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara i veleposlanica BiH u Vatikanu Slavica Karačić. Utvrđeno je da su odnosi dviju država prijateljski uz visoku razinu razumijevanja i uvažavanja. Čović je izvijestio državnog tajnika Parolina o aktivnostima i napretku BiH na putu k EU te je iskazao zahvalnost za stalnu potporu Svetog Oca i Vatikana BiH po tom pitanju. Bilo je govora i o imenovanju veleposlanika pri Svetoj Stolici za veleposlanika pri Suverenom Malteškom Redu što bi otvorilo mogućnosti za ekonomsku suradnju i druge aktivnosti, posebice kada je u pitanju pomoć kod opremanja medicinskih ustanova u BiH. Čović je i kardinalu Parolinu uručio monografiju “Mir vama”, piše Večernji list BiH. 

Ohrabreni nadom

Na kraju posjeta Vatikanu izaslanstvo iz BiH je posjetilo i Papinski hrvatski zavod sv. Jeronima. Razgovarali su s mons. Jurom Bogdanom, rektorom Zavoda, te je održana sveta misa. Izaslanstvo se sinoć vratilo u Mostar prepuno dojmova. Svi se slažu kako je Papin zagovor itekako potreban BiH, Hrvatima i svima drugima koji u njoj žive. Ohrabreni su nadom kako će mnogi procesi u BiH ići samo na bolje, a napredak biti vidljiv što prije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije