‘Gradu s ljubavlju’ HKUD-a ‘Sv. Ante Cim’ 28. put zasjao je u punom sjaju

Oživili božićni duh u vremenu izoliranosti i socijalne distance

15.12.2020.
u 14:00

U jeku pandemije bili su jedino folklorno društvo koje je nastupalo na daskama koje život znače, i to na Večernjakovu pečatu, a ovog puta organizirali su i svoj 28. koncert “Gradu s ljubavlju” ne dopustivši tako da se tradicija prekine, piše Večernji list BiH. 

Prijenos koncerta

Radi se o Hrvatskom kulturno umjetničkom društvu “Sveti Ante - Cim” iz Mostara koje je održalo božićni koncert uz prijenos na RTV-u Herceg Bosne i na svojim internetskim platformama. Ono viđeno bilo je spektakularno pa se božićni duh iz grada na Neretvi proširio na čitavu Hercegovinu i šire. - Naš tradicionalni božićni koncert “Gradu s ljubavlju” iz godine u godinu unosi božićni duh u naš grad, međutim, u ovom vremenu izoliranosti, socijalne distance, straha među ljudima, odlučili smo, makar u drugačijim uvjetima, iznova oživiti božićni duh u našem gradu, ali i u svim vašim srcima. Svjesni da nismo mogli organizirati koncert uživo te, kao i svake godine ispuniti veliku dvoranu Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače, a želeći sačuvati zdravlje naših članova i naše publike, koncert smo održali virtualno - kazao je potpredsjednik društva Marinko Jurić.

Drukčiji uvjeti

Iako nije bilo gostiju, koncert je ispunio očekivanja. - Jednostavno, nismo željeli zaboraviti na tu tradiciju održavanja pa smo odlučili, makar u drukčijim uvjetima, organizirati koncert. Ova situacija koja nas je zadesila treba biti samo poticaj kako bismo razvijali nove ideje. Ove godine ovo je jedini božićni koncert ovakve vrste u gradu, a, vjerujemo, i šire - kazao je. Predstavljene su tri folklorne skupine društva, izvorna, dječja i izvođački ansambl. Program je bio zanimljiv i raznovrstan. Uz koncert, iz HKUD-a “Sv. Ante - Cim” iz Mostara predstavljena je i “Plesna razglednica iz Mostara” kao projekt koji provodi krovna udruga Framost. Inače, 1872. godine u njedrima Franjevačkog samostana u Mostaru nastalo je Društvo sv. Ante koje je djelovalo sve do potkraj Drugoga svjetskog rata. Godine 1993. u Domu sv. Ante u Cimu, društvo se obnavlja pod imenom HKUD “Sveti Ante - Cim” Mostar, a uz članice i članove najzaslužniji za preporod društva i njegovu prepoznatljivost sigurno je fra Luka Marić koji se i ovogodišnjim, nesvakidašnjim koncertom može ponositi.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?