6. Međunarodna kobasijada u Tomislavgradu

Ovogodišnja kobasijada brojnošću sudionika i kvalitetom proizvoda iznenadila i organizatore i žiri

02.03.2025.
u 16:05

Finalnom manifestacijom i proglašenjem pobjednika u Tomislavgradu je završena 6. Međunarodna kobasijada. Riječ je o višednevnoj manifestaciji koja je okupila izlagače iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Mađarske, Bugarske i Slovenije. Sve se događalo pod budnim okom međunarodnog stručnog suda u kojemu su se nalazili eminentni salameri i poznati šefovi kuhinja. Pod pokroviteljstvom Općine Tomislavgrad manifestaciju je organizirala Udruga „Duvanjski kobasičari“.

Premda postoje tek osam godina „Duvanjski kobasičari“ uspjeli su održati tradiciju, a ovogodišnja smotra suhomesnate delicije brojnošću sudionika i kvalitetom proizvoda iznenadio je i organizatore i međunarodni žiri. 

„Pristiglo je i ocjenjeno točno 204 primjerka, što kobasica, salama, raznoraznih uzoraka. Nismo ni sanjali uopće o ovako nekoj velikoj manifestaciji, ali izgleda iz godine u godinu da prerastamo ove naše gabarite i ako se ovako nastavi i iduće godine morat ćemo tražiti neki veći prostor,“ kazao nam je Marko Jurčević, predsjednik „Duvanjskih kobasičara“, a predsjednik Udruge salamera iz Sevnice, Zdravko Masnak dodao: „Ne mogu vjerovat koliko u kratkom vremenu su brzo oni, da ne kažem pekli svoj kruh, i to je stvarno za jednu lokalnu priču, turističku priču, za sve koji imaju te OPG-ove velika reklama. Napravili su veliki marketing od toga tako da samo čestitke dečkima.“ 

Ove godine u žiriju su bili i poznati Chef iz Zagorja, Tomislav Špiček, te pobjednik MasterChefa, mladi Duvnjak Ante Vukadin. Budući da je prije četiri godine kazao kako se kobasice na ovom području previše dime, pitali smo Špičeka ima li napretka na tom planu: „Da, u drugoj kobasijadi kad sam ja bio, bilo je malo previše dima. Ovdje sad sam zadovoljan kakve su kobasice, dobro su bodovane, i vidim da napretka ima. Znači da ljudi slušaju, da uče, a najbolje je kad uče na svojim proizvodima, jer to nije šala kad se radi takva kilaža kobasica, tako da svaka čast.“ 

Slovenci i Hrvati su pobrali zlatna odličja za salame, a u kategoriji duvanjske kobasice u prirodnom ovitku bilo je najviše zlatnih medalja ( 21), no, titulom najboljeg okitio se samo jedan, Jozo Bagarić iz Brišnika. Pitamo ima li neka posebna tajna, i je li već sudjelovao na kobasijadama.

„Kobasicu pravimo obiteljski, a da imamo dobar proizvod često su nam govorili naši prijatelji i gosti, te smo odlučili ove godine je i izložiti. Dakle, ovo nam je prvi put da sudjelujemo u natjecanju. Ipak moram naglasiti da najviše zasluga za njenu kvalitetu ima moja mater koja je u sušionici cijelo vrijeme,“ govori nam Jozo i vješto izbjegava reći koji je to sastojak u njihovoj kobasici pored standardne soli, papra i bijelog luka. U kategoriji “domaća duvanjska kobasica u umjetnom ovitku” prvo mjesto je zauzela Mirjana Stipić iz Letke. U kategoriji “međunarodne salame” prvi među zlatnima bio je Ante Milas, a u kategoriji “salama Josip Andrić iz Mrkodola (Tomislavgrad). Nagradu za najbolju kobasicu u kategoriji “slavonska” osvojio je Miro Križanac iz Vinkovaca, u kategoriji “ostale kobasice i salame” gdje spadaju divljač, kulen i kulenova seka, prvo mjesto osvojio je Slovenac Romak Kragl (Gornje Brezovo) sa svojom 'špekovkom'.
Inače, Udruga „Duvanjski kobasičari“ stekla je i članstvo u Savezu regionalnih salamerskih/kobasičarskih udruga, a osnovana je s ciljem očuvanja i unaprjeđenja tradicije spravljanja domaće duvanjske kobasice.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije

Kupnja

Pretplata