građani zbunjeni

Ovo je Neretva danas, smeđa i prljava...

09.09.2020.
u 14:40

Ovo nije prvi put da je Neretva promijenila svoju prepoznatljivu zelenu boju u jednu od ovih zamućenih nijansi.

Britanski znanstveni portal Science Blurtit jednom je na svojim stranicama Neretvu opisao kao smaragdnu ljepoticu, izuzetno čistu rijeku koja se može piti u svakom mjestu od njenog izvora do ušća u Jadransko more. Dobro bi se zamislili nad tom rečenicom da ju vide u današnjem izdanju.

Građani u zadnje vrijeme mogu primjetiti ovu, ne baš rijetku, pojavu gdje se nekad smaragdna rijeka sve više pretvara u nijanse smeđe, žute i sive boje, a sve manje zelene.

Koji je razlog nove promijene boje Neretve Bljesak.info je pokušao saznati iz Agencije za vodno područje Jadranskog mora gdje su kratko rekli da se tek utvrđuje razlog.

''Inspektori su na terenu te ispituju okolnosti promjene boje rijeke. Djelatnici Agencije će uzeti uzroke vode nakon čega će oni biti upućen na analizu te će tek tada biti poznato zašto je došlo do promjene boje Neretve'', rekli su. 

Kako je za Bljesak.info potvrdila Marija Buntić iz Elektoprivrede HZ Herceg Bosne riječ je o redovitom planiranom ispustu. ''Zbog planiranog ispusta došlo je do kratkotrajnog zamućenja Neretve i nema apsolutno nikav negativan učinak na okoliš'', kazala je Buntić.

Ispust je, kaže, redovit i održava se svake godine. Ponovila je kako nema neželjeni utjecaj na okoliš jer je riječ o mulju koji se inače nalazi u rijeci. Podsjetimo, ovo nije prvi put da je Neretva promijenila svoju prepoznatljivu zelenu boju u jednu od ovih zamućenih nijansi.

Prst u krivca za ovo stanje građani Mostara upiru u kolektore, za koje je Gradska uprava tvrdila da će zahvaljujući njima, Neretva biti još ljepša nego ranijih godina. 

Ključne riječi

Komentara 1

HA
Habuhabuhabu
15:21 09.09.2020.

Ne samo da smrdi vec se sad u nju ne da ni gledat! Umjesto da mulj ispustaju po noci ili mozda u zimu ili po kisi, oni nasli sad.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?