liječnica tvrde

Ovo je najvažnija stvar za zdravlje jetre

jetra
Shutterstock
20.04.2024.
u 11:38

Kad razmišljamo o zdravlju, najveću pozornost pridajemo srcu i mozgu, ali i zdravlje jetre je važno kako starimo.

"Jetra je vrlo važan organ koji obavlja nekoliko kritičnih funkcija, a bolest jetre često se nedovoljno dijagnosticira. Pacijenti mogu imati uznapredovalu bolest jetre, a do trenutka kada je otkrijemo, mogućnosti liječenja mogu biti ograničene", objasnila je dr. Sudha Kodali za Prevention, prenosi Index.hr.

Najvažnija stvar koju možete učiniti za zdravlje svoje jetre jest uravnotežena prehrana bogata antioksidansima te bitnim vitaminima i mineralima.

"Pokazalo se da zdravlju jetre najviše godi mediteranska prehrana. Ona naglašava uključivanje raznovrsnog povrća koje pruža vlakna i antioksidanse, ribe, orašastih plodova koji nude omega masne kiseline i druge minerale i vitamine, te proteina i ugljikohidrata u umjerenim količinama", pojasnila je liječnica.

Dobro uravnotežena prehrana, a ne vitamini i dodaci prehrani, trebala bi biti u središtu pozornosti. No, pokazalo se da je vitamin E koristan u poboljšanju sadržaja masti i upale u jetri.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije