Dobro je znati:

Ovo je 10 namirnica bez roka trajanja

31.07.2021.
u 18:13

Treba biti oprezan, ali nekad je rok trajanja samo broj na pakiranju

Znamo koliko je važno poštivati rok trajanja koji piše na kutijama, ipak nam on govori do kad je sigurno jesti proizvod. Nekima će tako zbog zbunjujućih oznaka 'rok trajanja', i 'najbolje upotrijebiti do' nešto hrane i propasti dok je još valjana i sigurna za konzumaciju.

Kako ti se više ne bi dogodilo da bespotrebno bacaš hranu, donosimo popis namirnica koje se gotovo nikad ne kvare i na kojima se rok trajanja povremeno treba zanemariti. 

Med

Med se često naziva "božjim lijekom" i ima brojne zdravstvene kositi. Znaš koji je najbolji dio? Med ima neograničen rok trajanja, a premda može promijeniti boju ili se kristalizirati, i dalje će biti dobar za jelo. Ako se med kristalizira, jednostavno stavi otvorenu staklenku u toplu vodi i miješaj ga dok se kristali ne rastope.

Jabučni ocat

Prema Eat By Date, bijeli ocat, balzamični ocat, malinov ocat, rižin vinski ocat i crveni vinski ocat također nemaju rok trajanja. "Zbog svoje kisele prirode, ocat je samoodrživ i ne treba mu hlađenje", prema pisanju The Vinegar Institute. Zbog toga možeš koristiti i ocat koji će ti pomoći da se ostala hrana ne pokvari. Možeš kupiti veću količinu bez straha da će se pokvariti jer može trajati vječno. Osim što ga možeš koristiti za dodavanje raznim salatama, odličan je i kao sredstvo za čišćenje

Kukuruzni škrob

Ovisno o tome kako se čuva kukuruzni škrob, on definitivno zaslužuje mjesto na listi besmrtnih namirnica. Sve dok se ne navlaži - što uzrokuje vezanje molekula škroba s molekulama vodika - i čuva se na suhom i hladnom mjestu, nećeš trebati kupiti još jednu kutiju kukuruznog škroba dugo i dugo vremena.

Sol

Čisti natrijev klorid postoji već nekoliko milijardi godina, pa ne čudi što traje vječno. Da i ne spominjemo, sol se često koristi za zaštitu hrane od plijesni i bakterija, tako da se duže čuvaju. To se događa uslijed osmoze - kada voda iz hrane izvlači samu sol, stvarajući previše suho okruženje da bi plijesan i bakterije uspijevale. I zato se morska ili kamena sol ne može se pokvariti i zauvijek ostaje svježa kao i dana kad je kupljena

Grah

Naravno ne treba brkati s konzerviranim, ali suhi grah također traje zauvijek. Trebat će mu nešto duže da omekša prije kuhanja, a ponekad neće omekšati uopće, pogotovo ako je stajao dvije, tri godine. Dobra je stvar što neće izgubiti ni svoju nutritivnu vrijednost. Šećer

Slično kao i sol, šećer može trajati vječno ako se drži podalje od vlage i izvora topline. Kod šećera nije problem održati ga svježim, nego spriječiti da ne postane tvrd kao kamen. Šećer se neće nikada pokvariti jer ne podržava razvoj bakterija. Jedino na što morate paziti je da ga držite podalje od vlage i insekata.

Žestoka pića

Ne moraš se žuriti da dovršiti onu bocu žestokog – dobro zatvorena i na hladnom mjestu boca žestice može trajati koliko god je potrebno. S vremenom pića mogu neznatno promijeniti aromu, no to vjerojatno nećeš ni osjetiti. Ekstrakt vanilije Budući da čisti ekstrakt vanilije sadrži alkohol, pomaže produžiti rok trajanja.

Čisti ekstrakt vanilije

zauvijek će ostati svjež jer je pohranjen u čistom alkoholu, no pripazi da li se sigurno radi o pravom ekstraktu vanilije, jer umjetni ima rok. Zbog toga se možda ipak odluči na pravu i malo skuplju varijant

Riža

Čak i ako je kutija već puna prašine, riža unutra uvijek je jednako dobra kao i kad je kupljena. To vrijedi za sve tipove osim za smeđu rižu koja je zbog većeg udjela ulja sklonija kvarenju. Jedino na što moraš paziti kod skladištenja riže je da ju čuvaš od insekata. Soja sos Soja sos je još jedna namirnica za koju ne moraš brinuti da će joj isteći rok trajanja. Kad izvučeš onu staru bocu iz frižidera, ne moraš je baciti, ona još uvijek vrijedi.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?