NEMOJTE IH IGNORIRATI

Ovih 8 stvari ukazuje na mogući poremećaj spavanja; apneju

spavanje
Shutterstock
22.09.2023.
u 09:34

Ako ste na većinu pitanja odgovorili potvrdno, preporuka je da odete liječniku jer možda patite od poremećaja spavanja.

Spavanje je bitno za naše fizičko zdravlje i emocionalno blagostanje. Nažalost, čak i minimalni gubitak sna može dugotrajno utjecati na raspoloženje, energiju, učinkovitost i sposobnost upravljanja stresom. Ignoriranje problema sa spavanjem i poremećaja spavanja može dovesti do zdravstvenih poteškoća i nemogućnosti obavljanja svakodnevnih poslova. Osim nesanice, jedan od učestalih poremećaja spavanja je "sleep apnea" (apneja u snu, poremećaj disanja u spavanju). Znanstveno je dokazano da osobe koje pate od poremećaja disanja u spavanju ne samo što žive lošije već žive i od pet do deset godina kraće od ostalih. Kao posljedica poremećaja disanja tijekom spavanja osobe se tuže na prekomjernu dnevnu pospanost, moguća je pojava hipertenzije, ishemijske bolesti srca, neurokognitivnih i metaboličkih poremećaja. Za ranu dijagnostiku i točno postavljanje dijagnoze potrebno je uzeti dobru anamnezu, zamoliti bolesnika da odgovori na pitanja iz standardiziranih upitnika te načiniti cjelonoćno polisomnografsko snimanje u laboratoriju za spavanje. Apneja u snu ozbiljan je i potencijalno po život opasan poremećaj spavanja.

Simptomi apneje su glasno i kronično hrkanje, česte pauze u disanju tijekom spavanja, dahtanje ili gušenje tijekom spavanja, osjećaj iscrpljenosti nakon buđenja i spavanje tijekom dana, bez obzira na to koliko vremena ste proveli u krevetu. Dok neki poremećaji spavanja zahtijevaju posjet liječniku, neke možete umanjiti.

Prvi korak u prevladavanju problema spavanja je identificiranje i pažljivo praćenje simptoma i obrazaca spavanja.Vodite dnevnik spavanja jer je to vrlo koristan alat za identifikaciju poremećaja spavanja i problema sa spavanjem. Imajući evidenciju obrazaca spavanja i problema vezanih uz spavanje, navedeno će koristiti u slučaju da morate potražiti pomoć liječnika.

Svi makar jednom dožive probleme vezane uz spavanje, a da biste lakše dokučili je li stanje privremeno ili trebate pomoć liječnika, odgovorite na sljedeća pitanja; ako na većinu odgovorite potvrdno, preporuka je da potražite pomoć, piše Mind Body Green.

 

•Osjećate li se uglavnom razdražljivo ili pospano tijekom dana?

•Imate li poteškoća s održavanjem budnosti kad sjedite, gledate televizijski program ili čitate?

•Osjećate li jak umor tijekom vožnje?

•Imate li poteškoća s koncentracijom?

•Drugi vam često govore da izgledate umorno?

•Reagirate li sporo?

•Imate li problema s kontrolom emocija?

•Imate li pojačanu potrebu za kofeinskim napicima kako biste sačuvali osjećaj budnosti?

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije