zaštita

Ove godine u BiH prvi put cjepivo protiv gripe s četiri soja virusa, znatno bolja zaštita od zaraze

16.10.2018.
u 12:00

Hercegovci i Bosanci ove će se godine, kada je riječ o zaštiti protiv gripe, cijepiti zasad najučinkovitijim, četverovalentnim cjepivom. Naime, Svjetska zdravstvena organizacija ove godine prvi put preporučila je cijepljenje upravo tim cjepivom kao učinkovitijom zaštitom protiv najpoznatije sezonske bolesti koja, nažalost, može imati i smrtni ishod, piše Večernji list BiH. 

Za razliku od BiH, susjedna Hrvatska, barem prema zasad dostupnim informacijama, ostat će na slabijoj zaštiti - trovalentnom cjepivu. Inače, četverovalentno cjepivo s četiri soja virusa sadrži dva A i dva B tipa virusa. Cijepljenje je najučinkovitija zaštita protiv gripe, kažu liječnici.

U tijeku nabava

Prema informacijama koje smo dobili iz pet županijskih zavoda za javno zdravstvo, četiri od njih nabavljaju četverovalentno cjepivo, i to u HN županiji, ZH županiji, HB županiji te Posavskoj, dok će ZZJZ SB županije ipak nabaviti trovalentno cjepivo. U tijeku su postupci nabave, a isporuka se očekuje u sljedećih desetak dana.

- Postupak nabave cjepiva je u tijeku i to provodi Zavod za javno zdravstvo ZHŽ-a. Ove godine, prema preporukama nadležnog Ministarstva, nabavljamo četverovalentno cjepivo, a bit će dostupno 1500 doza koje će se dijeliti besplatno svim osobama na području županije. Naravno, kao i prethodnih godina, prednost će imati starije osobe i kronično oboljeli - kazao nam je ravnatelj ZJZ-a ZHŽ-a Dražen Bošnjak, dodavši kako se početak cijepljenja može očekivati oko 15. studenoga, kao i prethodnih godina. Da je u tijeku postupak nabave cjepiva i u HNŽ-u, potvrdili su nam, također, iz tamošnjeg Zavoda. - Ministarstvo zdravstva iznašlo je sredstva za nabavu cjepiva i u tijeku je postupak nabave. Zasad nabava ide malo sporije jer službeno ne možemo izravno naručiti cjepiva, nego to radimo preko farmaceutskih kuća. Potpisali smo ugovor s jednom takvom kućom koja umjesto Zavoda provodi postupak nabave i očekujemo da ćemo ih do kraja mjeseca osigurati - kazali su nam iz ovog Zavoda. Dodali su kako još uvijek nemaju točan broj doza jer trenutačno imaju tri ponuđača. - Uzet ćemo ponuđača koji nam po odobrenom iznosu novca ponudi najviše cjepiva koje ćemo naknadno isporučiti domovima zdravlja s naglaskom da se, prema preporuci, besplatno mogu cijepiti samo plućni, bubrežni i kronični bolesnici jer nećemo imati dovoljno doza za sve one koji se žele cijepiti. I Zavod za javno zdravstvo Posavske županije u postupku je nabave, a planirano je nabaviti 400 doza cjepiva. Očekivanja su ravnateljice Zavoda Danice Jozić da će cijela procedura potrajati najdalje desetak dana kada će cjepivo protiv gripe (četverovalentno) biti raspodijeljeno po domovima zdravlja. - Besplatno cjepivo protiv gripe već godinama je namijenjeno kroničnim bolesnicima i starijima, a prema preporuci Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, dio ovih cjepiva namijenjen je i medicinskom osoblju koje je najviše izloženo virusima i zarazama - kazala nam je u razgovoru Jozić. Zavod za javno zdravstvo PŽ-a ne nabavlja komercijalna cjepiva. Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo HBŽ-a Diana Mamić kazala nam je da će se za 10.000 KM, koliko je ranije odobrilo nadležno Ministarstvo zdravstva, nabaviti od 650 do 700 doza cjepiva.

Dijelit će se...

Ove godine cjepivo je kvalitetnije jer je riječ o četverovalentnom, a lani je bilo trovalentno. - Dakle, dodan mu je još jedan oslabljeni virus tipa B gripe koja je bila aktualna prošle sezone u našoj županiji, a cjepivo ga nije sadržavalo - kazala je te dodala da je od ljetos počeo upis za besplatno cijepljenje za kronične bolesnike, starije i socijalno ugrožene osobe te umirovljenike. Upravo prije našeg razgovora zabilježila je 250 upisanih u Livnu. Prema riječima Nikole Grubešića, ministra zdravstva SBŽ-a, za nabavu cjepiva protiv gripe, ali i tetanusa te još nekih bolesti koje se preveniraju cijepljenjem, odobreno je 40.000 KM. - To je iznos koji je na razini izdvajanja iz prethodnih godina u ove namjene, budući da su potrebe ostale uglavnom iste - kazao je ministar Grubešić. Od odobrenih 40.000 KM, najveći dio, 30.000, ide za nabavu cjepiva protiv sezonske gripe, kažu u Zavodu za javno zdravstvo SBŽ-a. - O točnom broju doza sada ne mogu govoriti, a cjepivo koje nabavljamo je trovalentno - objasnio nam je dr. Sead Karakaš.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?