OV Posušje

Otvaranje obrta u općini Posušje i dalje će biti besplatno

02.02.2021.
u 08:25

Obrtnici koji se odluče obrt registrirati na području općine Posušje, i u 2021. će biti oslobođeni plaćanja općinskih upravnih pristojbi. Riječ je o praksi uvedenoj prije dvije godine koja se pokazala odličnom poticajnom mjerom te je na inicijativu načelnika Ante Begića Općinsko vijeće Posušje na sjednici donijelo odluku kojom će ista mjera vrijediti i tijekom ove godine, piše Večernji list BiH.

Javna rasprava

- Budući da je ova mjera imala pozitivan odjek u javnosti te da se, unatoč krizi, izazvanoj koronavirusom trend otvaranja obrta na području općine Posušje nastavio tijekom 2020., predlažemo Općinskom vijeću da se ova mjera poticaja uvede i u 2021. - stoji u obrazloženju odluke koja je naišla na odobravanje novog saziva Općinskog vijeća Posušje. Osim ove odluke kojoj je cilj poticanje i razvoj obrta, Općinsko je vijeće na svojoj sjednici, između ostaloga, prihvatilo nacrt proračuna općine Posušje za ovu godinu. Bernardin Bakula, pomoćnik posuškoga načelnika za financije, rekao je kako je nacrt rađen s određenom dozom optimizma budući da je prošle godine zbog koronakrize manjak u proračunu bio 1,400.000 KM.

Na rashodovnoj strani nacrta fiksni troškovi utvrđeni su na minimalnoj razini kako bi se mogla prebroditi kriza koja se nastavlja i u ovoj godini. Morale su se predvidjeti i stavke kapitalnih projekata kako bi se moglo prijavljivati na različite razine vlasti i fondove. Izradi prijedloga proračuna prethodit će javna rasprava koja će biti otvorena od 1. do 12. veljače. U tome će razdoblju svi zainteresirani moći davati svoje prijedloge na nacrt proračuna koji će biti javno objavljen na web-stranici Općine Posušje. Na sjednici su, također, izvršena i imenovanja i ravnatelja u dvjema javnim ustanovama. Tako je u JU Centar za socijalni rad Posušje za ravnatelja imenovan Ivan Pavković, dok je za ravnateljicu JU Dječji vrtić “Bajka” imenovana Kristina Milas. Imenovani su i privremeni članovi nadzornih odbora javnih poduzeća Vodovod i Radija Posušje. Na poziciju privremenog člana NO JP Radio Posušje imenovan je Tomislav Bešlić, dok je u NO JP Vodovod kao privremena članica imenovana Marija Begić.

Minuta šutnje

Posuški su vijećnici usvojili i niz odluka vezanih za područje urbanizma, katastra i imovinsko-pravnih odnosa. Također, vijećnici HSS-a uputili su inicijativu za proglašenje ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković personom non grata zbog podrške koju je dala umirovljenom generalu Armije BiH Sakibu Mahmuljinu, a kojeg je Sud BiH nepravomoćnom presudom proglasio krivim po zapovjednoj odgovornosti za ratne zločine. Druga sjednica Općinskog vijeća Posušje započela je minutom šutnje za osmero mladih iz Posušja koji su tragično preminuli u novogodišnjoj noći u vikendici u Tribistovu.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije