Do 15. travnja

Od danas obvezna zimska oprema

gume
15.11.2020.
u 08:39

U Bosni i Hercegovini od danas, 15. studenoga, do 15. travnja obvezno je posjedovanje i korištenje zimske opreme na vozilima.

Kako je Feni rečeno iz Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BIHAMK), prema važećim zakonskim propisima pod zimskom opremom za motorna vozila do osam sjedišta i najveće dozvoljene mase do 3,5 tona podrazumijeva se da imate gume sa zimskim profilom na svim kotačima (dubina gazećeg sloja minimalno četiri milimetra) ili gume s ljetnim profilom (dubina gazećeg sloja minimalno četiri milimetra) i u priboru odgovarajuće lance koji se postavljaju na pogonske kotače u slučaju zimskih uvjeta.

Za vozila s više od osam sjedišta i dozvoljene mase preko 3,5 tona uz gume sa zimskim profilom na pogonskim kotačima potrebno je imati lance za snijeg, lopatu i vreću pijeska od 25 do 50 kilograma, ili gume s ljetnim profilom i odgovarajuće lance koji se postavljaju na pogonskim kotačima u zimskim uvjetima te lopatu i vreću pijeska od 25 do 50 kilograma, naglašavaju iz BIHAMK-a.

Pored obvezne opreme u automobilu, dobro je u prtljažniku imati strugalicu za led, sprej za odleđivanje brave, baterijsku lampu, manju lopatu, auto punjač za mobilni telefon, flašu vode i energetske pločice. Mobilni telefon bi trebali nositi, da biste u nepredviđenim situacijama mogli pozvati pomoć, poručuju građanima iz BIHAMK-a.

Kako na niskim temperaturama ne bi došlo do velikih oštećenja, vozilo treba biti adekvatno pripremljeno.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije