Sastanak u Londonu

Orešković uskoro dolazi u BiH, planirana sjednica dviju vlada, tema su i novi projekti

23.02.2016.
u 07:00

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i zamjenik predsjedatelja i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šaroviće susreli su se jučer u Londonu na marginama Investicijske konferencije EBRD-a s premijerom Republike Hrvatske Tihomirom Oreškovićem. Premijer Orešković je čestitao predsjedatelju Zvizdiću i građanima BiH predaju zahtjeva za članstvo u Europsku uniju i rekao kako će Republika Hrvatska snažno podržavati BiH na tom putu, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH, piše Večernji list BiH.

Regionalna suradnja

Predsjedatelj Zvizdić i hrvatski premijer Orešković su se složili kako je važna dobrosusjedska i regionalna suradnja i da je u sljedećem razdoblju nužno jačati bilateralne odnose i još snažnije razvijati gospodarsku suradnju dviju država, kao i zemalja regije. Predsjedatelj Zvizdić je rekao tijekom razgovora kako je Vijeće ministara odlučilo značajno ubrzati integracije u Europsku uniju i upoznao hrvatskog premijera Oreškovića s aktualnom političkom i ekonomskom situacijom u BiH te realizacijom ekonomske Reformske agende. Rekao je kako su za BiH iznimno važni infrastrukturni projekti, poput koridora Vc, Jadransko-jonske autoceste i Jadransko-jonskog plinovoda. Predsjedatelj Zvizdić je izrazio zabrinutost zbog odlagališta nuklearnog otpada uz granicu s BiH i izrazio nadu kako će se taj problem riješiti u skorom razdoblju. Razgovarali su i o mogućnostima prekogranične suradnje, europskom partnerstvu, prijevozu, energetici, razmjeni poljoprivrednih proizvoda, hrane i zaključili da ima prostora za još kvalitetniju suradnju.

Pitanje migrantske krize

Zvizdić i Orešković su razgovarali i o problemu migrantske krize te njezinu mogućem širenju i na BiH. Premijer RH je bio zainteresiran za sektor energetike, a s potencijalima BiH u ovom sektoru ga je upoznao ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović. Zvizdić je pozvao Oreškovića da posjeti BiH. Dogovorili su da se u idućem razdoblju organizira zajednička sjednica Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara BiH.

Ovo je bio prvi susret premijera BiH i Hrvatske nakon što je Orešković preuzeo dužnost. Tihomir Orešković nedavno je u Zagrebu razgovarao s predsjedateljem Predsjedništva BiH Draganom Čovićem i predsjedateljicom Zastupničkog doma Parlamenta BiH Borjanom Krišto. Izrazio je čvrstu potporu naporima BiH u pristupanju euroatlantskim integracijama, sa svim izazovima koje ono donosi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije