Sporadične male "eksplozije" već odzvanjaju ulicama

Oprez, upotreba pirotehnike mnogima je nanijela za život opasne ozljede

pirotehnička sredstava
11.12.2023.
u 08:35

Nakon godina upozorenja i brojnih nesretnih slučajeva i dalje se za božićne i novogodišnje blagdane ispale tisuće petardi i vatrometa. Ali kratka zabava često prouzrokuje ozljede zbog neopreznog korištenja pirotehnike

Dolazak božićnih i novogodišnjih blagdana svake godine obilježi pojačana nabava i upotreba petardi te drugih pirotehničkih sredstava, čime se narušavaju javni red i mir, uznemiravaju građani, ugrožavaju životinje, a nisu rijetki slučajevi ozljeđivanja, piše Večernji list BiH.

Upotreba pirotehnike tijekom prosinca i siječnja prethodnih godina mnogima je nanijela ozbiljne ozljede, osobito osobama mlađe životne dobi, te stoga nadležna tijela redovito apeliraju na građane da predstojeće blagdane proslave bez upotrebe tih opasnih sredstava.

Visoke kazne

Sporadične eksplozije pirotehničkih sredstava već odzvanjaju ulicama. Nakon godina upozorenja i brojnih nesretnih slučajeva i dalje se za božićne i novogodišnje blagdane ispale tisuće petardi i vatrometa. Ali kratka zabava često prouzrokuje ozljede zbog neopreznog korištenja pirotehnike. Svijest o opasnosti pirotehnike polako se diže u svijetu, a neke su zemlje čak zabranile slobodnu prodaju. Ozljede od pirotehnike još su uvijek česte i u Bosni i Hercegovini, a posebno tijekom blagdana. Najveću opasnost predstavljaju petarde koje su jako popularne među maloljetnicima tinejdžerske dobi. Uz to što je opasna, upotreba pirotehnike je i kažnjiva, a kazne se razlikuju od županije do županije. Posjedovanje, paljenje, ustupanje, prodaja, kupnja i nuđenje petardi, kao i drugih pirotehničkih sredstava, bez odobrenja nadležnog tijela, prekršaj je propisan Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira. Kazna za upotrebu pirotehničkih sredstava u HNŽ-u propisana je Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira HNŽ-a te iznosi 100 KM, a za roditelje maloljetnih prekršitelja od 500 do 1000 KM. Kada je pak riječ o SŽ-u, kazne su rigoroznije. Predviđene kazne za počinitelje su od 300 do 900 KM, a roditelje maloljetnih prekršitelja od 400 do 1200 KM. Prema Zakonu o prometu eksplozivnih tvari i zapaljivih tekućina, pirotehnički proizvodi u RS-u mogu se prodavati samo osobama starijim od 18 godina, i to od 15. studenoga do 30. siječnja. Kazne za kršenje ovog zakona su od 300 do 3000 KM. Za upotrebu pirotehničkih sredstava u RS-u na mjestima na kojima može doći do uznemirenosti građana propisana je kazna od 300 do 900 KM za fizičku osobu, a od 2000 do čak 6000 KM za poduzeće. Osim kazni, koje su izrazito visoke, upozorenja dolaze i od liječnika, koji upozoravaju na fatalne posljedice.

Rast uvoza

Podaci Uprave za neizravno oporezivanje BiH pokazuju da je u deset mjeseci ove godine vrijednost uvoza iznad tri milijuna maraka, što govori da će ponuda biti velika, a da blagdanski dani neće proći bez pucnjave i eksplozija. Samo u listopadu ove godine uvezeno je 116 tona vatrometa, petardi i drugih pirotehničkih sredstava vrijednih 780.527 KM, uglavnom iz Kine. Veće količine nisu ušle u zemlju još od rujna 2020. godine, kada je vrijednost uvoza bila 962.634 KM. Iako posljedice mogu biti ozbiljne i trajne, pogotovo kod djece, pirotehnika je neizostavan dio novogodišnjih praznika. Uvoz ne opada, naprotiv, raste. U prošloj godini i deset mjeseci ove BiH se "naoružala" s 903 tone pirotehnike plaćene 6,72 milijuna KM. Ranijih godina to je bilo mnogo manje. Tako je 2021. uvoz iznosio 1,73 milijuna KM, 2020. je uvezeno nešto iznad dva milijuna KM, dok, primjera radi, 2018. godine on nije bio ni milijun maraka. Poruka roditeljima je da, ako žele razveseliti svoju djecu za blagdane i utažiti njihovu znatiželju, neka im ne dopuštaju da sama koriste petarde i druga pirotehnička sredstva. Neka to učine oni u njihovoj nazočnosti, kao i da im nikada ne budu loš primjer koristeći pred njima razorna pirotehnička sredstva. Roditeljima se skreće pozornost da djeci ne kupuju pirotehnička sredstva koja su neprimjerena njihovoj dobi te da upozore djecu na opasnosti do kojih može dovesti nepažljiva ili nestručna upotreba pirotehničkih sredstava. Ne samo zbog visokih novčanih kazni, već zbog sigurnosti djece.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?