Škole u BiH uvode nove smjerove

Operater suvremenih tehnologija, carinski tehničar... nova su srednjoškolska zanimanja u BiH

16.03.2021.
u 20:40

Jedna od prvih velikih dvojbi s kojima se mlađe generacije susreću jest koju srednju školu upisati. Inače, za veliku većinu njih ova odluka nije nimalo lagana s obzirom na to da rijetko tko s 14 godina zna čime se stvarno u životu želi baviti. Stoga nerijetko pristiže pomoć od roditelja, starije braća ili sestara... No odluka je opak na osobi koju čeka taj životni korak, piše Večernji list BiH. 

Što je novo?

Odabir pravog zanimanja vrlo je bitan kako se kasnije ne bi “trčalo” za poslovima. Jedan od bitnih čimbenika jest da se u BiH što skorije krenu usklađivati potrebe tržišta rada i obrazovanja. Na dobrom su tragu u Republici Srpskoj, gdje se počelo s usklađivanjem potreba. Naime, mali maturanti prilikom izbora zanimanja na raspolaganju će imati i nekoliko novih smjerova, među kojima su operater suvremenim tehnologijama i carinski tehničar.

Kako su istaknuli u Ministarstvu prosvjete i kulture RS, osnovci koji se u školskoj 2021./22. godini odluče za zanimanje operater suvremenim tehnologijama ili mehaničar mehatronike, pneumatike i hidraulike, to će moći upisati u Tehničkoj školi u Banjoj Luci. Novina će biti i u Politehničkoj školi, gdje je planiran novi smjer tehničar multimedija. Upis za carinskog tehničara, naglasili su u Ministarstvu, planiran je u čak deset srednjih škola u RS-u. - Prijedlog plana upisa učenika u prvi razred u idućoj školskoj godini sve srednje škole u Republici Srpskoj dostavile su u zakonskom roku. Uz planove upisa, dostavljena su i mišljenja jedinica lokalne samouprave i Gospodarske komore RS, kao i podaci Zavoda za zapošljavanje RS - kazali su u Ministarstvu prosvjete za Glas Srpske. Istaknuli su da je tijekom 2020. završen postupak revizije zanimanja, jedne od aktivnosti propisane akcijskim planom za provođenje reforme za oblast srednjeg obrazovanja, a od školske 2020./21. u primjeni su svi novi nastavni planovi i programi za ukupno 106 zanimanja u 14 struka. - Nastavni planovi i programi usklađeni su s razvijenim standardima zanimanja, zahtjevima i potrebama tržišta rada i suvremenim dostignućima tehnike i tehnologije - rekli su u Ministarstvu.

Nastavni program

I škole u FBiH uvode nova zanimanja kako bi mladi došli do što bržeg i lakšeg zaposlenja. Tako će i JU Srednja škola Konjic školovati učenike za četiri nova zanimanja. Kako se navodi, u program se uvode zanimanja vodoinstalater, zavarivač, galvanizer i operater CNC strojeva. Uvođenjem novih zanimanja učenicima se želi omogućiti lakše zaposlenje nakon školovanja, dok će, s druge strane, gospodarstvenici nakon završetka školovanja imati obrazovane mlade ljude spremne za rad. Poseban naglasak bit će stavljen na raspoloživost gospodarstvu za unaprjeđenje suradnje sa školom preko promoviranja zanimanja, sudjelovanja u reviziji nastavnih programa, organiziranja praktične nastave u okviru stvarnih radnih situacija. SSŠ Silvija Strahimira Kranjčevića iz Livna, u suradnji s Ministarstvom prosvjete kulture i sporta HBŽ-a, mlade je odlučila privući novim zanimanjem tehničar za razvoj videoigara, koje je sve popularnije i traženije na tržištu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije