Po modelu Općine Žepče

Općina Kiseljak razmatra preuzimanje nadležnosti nad obrazovanjem

23.02.2019.
u 15:15

Postupajući po zahtjevu tadašnjeg načelnika općine Kreševo koji je smatrao da je toj općini povrijeđeno pravo na lokalnu samoupravu u vezi sa Zakonom o turističkoj djelatnosti i Zakonom o turističkim zajednicama i promicanju turizma u FBiH, Ustavni sud FBiH donio je 10. rujna 2014. presudu kojom je utvrđeno da je Srednjobosanska županija povrijedila pravo na lokalnu samoupravu općine Kreševo jer nije postupila prema odredbama članaka 58. i 59. Zakona o načelima lokalne samouprave u FBiH.

Preuzeli oblast turizma

U presudi je navedeno da je oblast turizma u nadležnosti jedinica lokalne samouprave tj. općina, a ne FBiH, odnosno županija, te da ta oblast treba biti prenesena na općine. U presudi je navedeno i da županija, osim turizma, može na općinu i grad na svom teritoriju prenijeti ovlasti i u vezi s obrazovanjem, kulturom, lokalnim poslovanjem i kreativnom djelatnošću te informiranjem. Županija je to dužna učiniti prema općinama čije većinsko stanovništvo, po nacionalnoj strukturi, nije stanovništvo koje čini većinu županije kao cjeline. Na zahtjev općine, županija će delegirati svoje nadležnosti u oblasti obrazovanja, kulture, turizma, lokalnog poslovanja, dobrotvornih aktivnosti i informiranja, navedeno je, uz ostalo, u presudi. Sukladno presudi Ustavnog suda FBiH, osim Kreševa, i Općina Kiseljak je prije nekoliko godina od Županije preuzela nadležnosti u oblasti turizma, a u posljednje vrijeme ozbiljno razmatra mogućnost podnošenja zahtjeva i za prijenos nadležnosti sa SBŽ-a na Općinu i u oblasti obrazovanja, potvrdio nam je Mladen Mišurić Ramljak, načelnik općine Kiseljak.

Proces prije 10-ak godina

- Većinsko stanovništvo u Kiseljaku su Hrvati, dok Bošnjaci čine većinu u SBŽ-u. Dakle, mi prema presudi Ustavnog suda FBiH možemo prenijeti ovlasti iz oblasti obrazovanja sa Županije na Općinu - objasnio nam je načelnik Mišurić Ramljak. O tome je, kazao nam je, bilo je govora i na nedavnom sastanku s ravnateljima osnovnih i srednjih škola općine Kiseljak u kojima se nastava izvodi i prema hrvatskom i prema bošnjačkom planu i programu. U cilju realiziranja ideje prenošenja nadležnosti, načelnik Kiseljaka zajedno s ravnateljima škola posjetio je i Općinu Žepče, na čiji su zahtjev nadležnosti u oblasti obrazovanja sa ZD županije prenesene na Općinu Žepče. Mato Zovko, načelnik općine Žepče, gostima je objasnio postupak prenošenja nadležnosti te način i uvjete, proces kroz koji je ta općina prošla prije desetak godina. Upoznao ih je i s prilikama i posebnostima općine Žepče u odnosu na druge općine u ZDŽ-u kada je riječ o obrazovanju. Govoreći o iskustvima nakon prenošenja nadležnosti, Zovko je izrazio zadovoljstvo radom škola. Naveo je kako su uvjeti i kvaliteta obrazovanja podignuti na višu razinu, a na poboljšanju se kontinuirano radi jer Općina Žepče ulaže značajna sredstva u izgradnju i obnovu škola na svome području. •

Ključne riječi

Komentara 1

OD
o.delic
17:09 23.02.2019.

Samo naprijed. Unosite što više razdora među običan narod. To je nasušna potreba čistunaca, čitaj fašista. Jadno je i čemerno da ni nakon nekoliko desetljeća pojedinci nisu shvatili da je upravo ovaj način "emancipacije" ključ za mržnju. Očit primjer je sterilno čista Hrvatska. Pa, vidimo i pored endemičnih primjera drugih naroda da stvari ne idu u pravcu dobrog i pravednog. Naprotiv, pored očite "čistoće" Hrvatska je spala na najniže grane, što se tiče populacije, kao nikad do sada. Zadnje cifre govore o manje od četiri miliona. A vi uporni k'o magarci. Baš jadno.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?