Sebija Izetbegović

Opasnost zbog mutiranog virusa postoji, moramo izdržati još neko vrijeme

koronavirus
Armin Durgut/Pixsell
11.02.2021.
u 07:36

Generalna direktorica KCUS-a, prof. dr. Sebija Izetbegović, govorila je za N1 o novom soju virusa, koji je otkriven u Bosni i Hercegovini.

“Konstatirano je da je britanski soj novog koronavirusa prisutan. KCUS je također u posjedu aparata za sekvencioniranje virusa, tako da ćemo i mi biti u prilici raditi potvrđivanje takozvanog britanskog soja. Ono što smo ranije saznali je da se radi o mutiranom virusu Sars Cov2”,  izjavila je dr. Izetbegović.

Iskustva iz zemalja u kojima se taj mutirani virus ranije pojavio kažu da se taj soj navodno širi brže i da je klinička slika zaraženih teža nego kod prvotnog novog virusa SarsCov2.

“Dakle opasnost postoji, potrebno je održavati disciplinovano propisane mjere dok se ne izvrši imunizacija stanovništva”,  objašnjava dr. Izetbegović, dodajući kako nije sigurna da je dobra ideja dozvoliti posjete staračkim domovima i veća okupljanja.

“Ali nije moj posao da to određujem. Svjesna sam činjenice da su građani umorni od postojećih mjera jer sam i sama nekada umorna, ali sam isto svjesna da samo disciplina i striktno poštivanje epidemioloških mjera mogu da nam pomognu do vakcinacije. Jednostavno moramo izdržati još neko vrijeme”, istaknula je generalna direktorica KCUS-a.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?