Magistarski rad Mladena Tomića

Ogroman je značaj tambure za kulturu kreševskog kraja

27.02.2017.
u 10:00

Malo je kulturnih događaja koji su u manjim mjestima poput Kreševa u stanju napuniti dvoranu do posljednjeg mjesta. Upravo jedan takav događaj zbio se ovih dana u Napretkovu domu gdje je održana promocija knjige “Povijesno zaživljavanje i značenje tambure za narod kreševskog kraja” autora Mladena Tomića (29).

Gledajući sa znanstvenog stajališta, knjiga je pisana kao magistarski rad na studiju glazbene umjetnosti Sveučilišta u Mostaru. S druge strane, u nju je utkana ljubav prema tamburi koju autor pokazuje svakodnevno, vodeći i tamburaški sastav Senjo.

Prema riječima autora, knjiga je pisana kronološki, od definicija i opisa tambure, preko njezinih funkcija i uloge u kulturnoj i općoj povijesti kreševskog kraja, pa do pregleda tamburaških i srodnih sastava koji su djelovali u ovom mjestu. Sadrži i mnoštvo notnih zapisa pjesama vezanih uz kreševski kraj te opis pojedinih običaja usko vezanih uz glazbeno nasljeđe. Uz to, bogato je ilustrirana starim fotografijama. Ukoričenjem svojeg magistarskog rada, Mladen Tomić dao je ogroman doprinos ne samo proučavanju tambure i tamburaške glazbe već i očuvanju kulture i običaja puka kreševskog kraja, a čiji je nezaobilazan dio upravo tambura, ocjena je zaljubljenika u tamburu, ali i kulturu te običaje puka kreševskoga kraja.

Na početku promocije mnoštvu okupljenih obratila se Ružica Franjčević, predsjednica kreševske podružnice HKD Napredak. Ona je, uz ostalo, naglasila važnost knjige za buduće naraštaje, posebno za one koji se bave glazbom. O knjizi je govorila i Marina Šimić, recenzentica knjige, koja se prisjetila i autorovih školskih dana, a posebno je naglasila etnološku vrijednost djela.

Moderator promocije bila je Ana Franjčević, ujedno i urednica knjige, koja je autoru značajno pomogla u prikupljanju i oblikovanju materijala.

Svojim nastupima i izvođenjem starih kreševskih napjeva, promociju su dodatno obogatili tamburaški sastav Senjo, koji vodi autor knjige Mladen Tomić, te Mješoviti pjevački zbor kreševske podružnice Napretka pod ravnanjem Marije Pervan.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije