Sarajevo

Održana sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine

sjednica
08.01.2016.
u 17:23

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, na prijedlog Ureda predsjedatelja, na današnjoj sjednici upoznato je s dosadašnjim napretkom na implementaciji Akcionog plana Reformske agende BiH koji uvažava ostvareni napredak u svim u sektorima za koje Vijeće ministara BiH ima isključivu nadležnost.

Do 8. prosinca prošle godine realizirano je 17 generalnih mjera na nivou Vijeća ministara BiH u planiranim rokovima kojima se značajno unapređuje stanje u oblastima Javne financije, oporezivanje i fiskalna održivost, Poslovna klima, Vladavina prava i dobro upravljanje te Reforma javne uprave.

VMBiH OSUDILO MEĐUVRŠNJAČKO NASILJE 

Vijeće ministara BiH, nakon  tragičnog samoubojstva učenika Mahira Rakovca, osudilo je međuvršnjačko nasilje i zatražilo od nadležnih institucija u BiH da pojačaju aktivnosti na sprječavanju nasilja u školama i zaštiti prava djece.
Ministarstvo civilnih poslova i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice zaduženi su da, u okviru svojih nadležnosti, hitno reagiraju i u suradnji sa nadležnim organima svih nivoa vlasti u BiH poduzmu sve mjere radi sprječavanja svakog oblika vršnjačkog nasilja i radi zaštite najboljeg interesa djeteta te o provedenim aktivnostima redovno izvještavaju Vijeće ministara.
Zaduženi su Ministarstvo za civilne poslove i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice, da u okviru svojih nadležnosti i u saradnji s nadležnim organima svih nivoa vlasti u BiH, poduzmu sve mjere na unapređenju rada odgojnih i obrazovnih ustanova, s ciljem maksimalne primjene općeprihvaćenih standarda u oblasti odgoja i obrazovanja, kao i mjere radi povećanja svijesti cjelokupnog društva po pitanju odgoja, obrazovanja i zaštite djeteta. 
Ministarstvo komunikacija i prometa i Regulatorna agencija za komunikacije će, u suradnji sa svim drugim nadležnim organima, preduzeti sve potrebne mjere, s ciljem sprječavanja svakog oblika govora/jezika mržnje na internet mrežama, audiovizuelnim i drugim medijima te osigurati striktno postupanje u skladu s odredbama Kodeksa o audiovizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija.

ZA RJEŠAVANJE  PROBLEMA KANALIZACIJE U BIJELJINI GRANT OD 6,5 MILIONA EURA

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja aranžmana o bespovratnoj pomoći iz programa ORIO za fazu implementacije i fazu funkcioniranja i održavanja. Radi se o  projektiranju i izgradnji kanalizacijske mreže i postrojenja za preradu otpadnih voda u gradu Bijeljini između ministra vanjske trgovine i razvojne suradnje Kraljevine Nizozemske i Bosne i Hercegovine, a u realizaciju projekta bit će uključeno i Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. Riječ je o grantu vrijednom 6,5 miliona eura, s alokacijom na Republiku Srpsku, za financiranje projekta kojim bi se riješili problemi kanalizacijske mreže i sistema odvodnjavanja u gradu Bijeljini. Prijedlog osnova bit će dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika predložen je ministar financija i trezora.  

BOLJI USLOVI ZA STRANA ULAGANJA  

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog osnova za zaključivanje Konvencije između Bosne i Hercegovine i Kraljevine Saudijske Arabije o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i sprječavanju poreske utaje za poreze na dohodak i na imovinu, s Protokolom, koji će biti dostavljeni Predsjedništvu BiH, a za bh. potpisnika Konvencije predložen je ministar  financija i trezora.
Izbjegavanjem dvostrukog oporezivanja i sprječavanjem poreznih utaja stvaraju se povoljniji uvjeti za transfer znanja, kapitala, radne snage te strana ulaganja između dvije države. 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije