Zastupnički dom FBiH

Odobreno višemilijunsko zaduženje FBiH: Pomoći za privatne tvrtke pogođene pandemijom

novac
02.02.2021.
u 17:51

Radi se o zajmu od 45 milijuna eura od kojih 60 posto ide na Federaciju BiH, a 40 posto na Republiku Srpsku. S ovim novcem se planiraju pomoći privatne tvrtke pogođene pandemijom koronavirusa.

Zastupnici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH prihvatili su na današnjoj sjednici prijedlog Odluke o prihvaćanju zaduženja po Sporazumu o zajmu između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) za realizaciju Projekta oporavka i podrške tvrtkama. 

Riječ je o zajmu od 45 milijuna eura od kojih 60 posto ide na Federaciju BiH, a 40 posto na Republiku Srpsku. S ovim novcem se planiraju pomoći privatne tvrtke pogođene pandemijom koronavirusa.

Prihvaćen je i prijedlog Odluke o prihvaćanju zaduženja po Sporazumu o kreditnoj liniji (Makrofinancijska pomoć za Bosnu i Hercegovinu) između Europske unije (kao zajmodavca) i Bosne i Hercegovine (kao zajmoprimca) i Centralne banke Bosne i Hercegovine (kao agenta zajmoprimca), piše Faktor. 

- Predviđeno je zaduženje od 250 milijuna eura. Od toga pripada FBiH 61,5 posto ili 153 milijuna eura i 750 tisuća eura. Rok otplate zajma je do 15 godina. Cilj zajma je ublažiti posljedice pandemije koronavirusa, odnosno, ublažiti ograničenja koja Bosna i Hercegovina ima u smislu financiranja iz vanjskih izvora, ublažiti platnu bilansu - objasnila je federalna ministrica Jelka Milićević.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije