Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Odmor na Jadranu sve nedostižniji, obitelji za tjedan potrebne tri plaće

21. svibnja 2019. u 21:45 1 komentara 2385 prikaza
Pogledajte galeriju 1/5

Iako vremenske prilike i ne odaju takav dojam, bliži se sezona godišnjih odmora i izbora destinacija za ljetovanje. Građanima BiH već godinama najpoželjnije destinacija za godišnji odmor su Turska i Jadran, piše Večernji list BiH. Turističke agencije pripremile su različite ponude pa i za građane koji nisu “dubokog džepa”, i to na kredit. Ipak, najveći broj odlučuje se za bliže destinacije, i to vlastitim automobilom.

Cijene smještaja

Zbog blizine je Jadranska obala najčešći izbor. Dok jedni preferiraju Hrvatsku, prvenstveno Dalmaciju, dio se odlučuje za Neum ili pak Crnogorsko primorje, pa i sve atraktivniju Albaniju. Da Hrvatska postaje preskupa za naše džepove, potvrdili su novinari Splitskog dnevnika. Prema njihovu istraživanju, Jadran postaje sve nedostižniji i stanovnicima unutrašnjosti Hrvatske, što znači još manje dostižana bh. građanima s obzirom na to da su nam prosječne plaće znatno niže. Prema njihovu izračunu, četveročlanoj obitelji za tjedan na moru potrebno je najmanje 2500 KM ili gotovo tri prosječne bh. plaće. Naime, smještaj u dvjema sobama s pogledom na more u Splitu za sedam dana platit ćete od 7 do 10 tisuća kuna (1750 do 2500 KM). Apartmani koje ćete za isto vrijeme platiti od 4 do 6 tisuća kn (1000 do 1500 KM) imaju pogled na more preko parkirališta i između dviju zgrada, a balkon je prostor od pola metra s dvjema rasklopnim stolicama. Hotele su brzo preskočili jer oni na samoj cesti za sedam dana i doručak u sobi cijene 17.000 kn, a oni bliže plaži čak 37.000 kn za sedam dana. Tražili su u Podstrani i naišli su na prigodan apartman za 5000 kn (1250 KM) nedaleko od plaže. Nije velik, pogleda nema, ali cijena je uredu. Od 7 do čak 11 tisuća KN cijene se apartmani s pogledom na more.

Izvanpansionska ponuda

Nakon cijene smještaja najvažnije su cijene u izvanpansionskoj ponudi - ležaljke, suncobrani, kava, hrana i slično. U Grčkoj i Crnoj Gori, barem kako sad stvari stoje, cijene ostaju na prošlogodišnjoj razini, dok je skok cijena primjetan u Hrvatskoj. Prema agencijama, cijene boravka na hrvatskoj obali skočile su između 5 i 15%. Kako biste iznajmili par ležaljki sa suncobranom u Hrvatskoj potrebno je izdvojiti između 20 i 40 KM. Cijene hrane su slične kao i prošlog ljeta, budući da se tečaj kuna nije značajno mijenjao. Za omiljene poslastice na plaži potrebno je izdvojiti između 5 i 6 KM, koliko košta palačinka, odnosno 3 KM za krafnu. Kugla sladoleda je 2 KM, dok je sok od pola litre 4 KM. Kavu ćete platiti 2 KM. Cijene brze hrane s kisoka kreću se u razmaku od 1,60 KM za pecivo do 6 KM, koliko treba izdvojiti za komad pizze ili pljeskavice. Obrok u restoranu koštat će vas najmanje 20 KM, a ako želite malo bogatiji ručak, za to je potrebno izdvojiti čak 200 KM. Poskupljenje je ove godine zaobišlo i Grčku te su cijene hrane i pića gotovo iste kao i prethodne godine. Za omiljeni grčki proizvod – giros, bit će nužno izdvojiti 5 KM. Ako se odlučite prezalogajiti u restoranima, bit će vam potrebno najmanje 16 KM po osobi, i to u jeftinijoj varijanti. Kava košta od 4 pa do 8 KM, ovisno za koju kavu se odlučite, dok je za pivo potrebno izdvojiti između 6 i 10 KM. Bočica vode od pola litre košta 1 KM, a ona od litre i pol od 3 do 3,4 KM. Cijene ležaljke po osobi kreću se od 10 do 30 KM, a na plažama u Crnoj Gori njihova cijena ostala je ista te je za jednu potrebno izdvojiti od 10 i 30 KM, dok je cijena kave između 1,6 i 3,6 KM. Za ručak je potrebno izdvojiti od 8 do 80 KM po osobi.

  • Deleted user:

    Poraniti, napraviti sendviće, dan provesti na plaži, a večerati kod kuće. Ni Turska rivijera nije tako jeftina. I tako 4 vikenda i dovoljno mora. čak se jedna noć može i na plaži prespavati pod šatorom. sve se može.