kongres

Odjel za Iseljeništvo HNS-a sudjelovao na Drugom hrvatskom iseljeničkom kongresu

kongres
03.07.2016.
u 16:21

Drugi hrvatski iseljenički kongres okupio je hrvatske iseljenike iz cijelog svijeta, ugledne profesore i znanstvenike iz Hrvatske i BiH koji se bave poviješću, istraživanjem stanovništva i iseljavanja te ugledne gospodarstvenike iz zemlje i svijeta.

Nakon prvog Kongresa koji je održan 2014. godine u Zagrebu, ovaj je održan u Šibeniku od 1.7. do 3.7. i izazvao još veće zanimanje. Održana su izlaganja s područja gospodarstva, mogućih ulaganja iseljeništva u zemlju domovine, područja kulture i prepoznavanje uspješnih hrvatskih iseljenika u svijetu, o hrvatskoj iseljeničkoj politici, pastoralnoj skrbi u hrvatskom iseljeništvu, demografskim tijekovima te o ulozi institucija u povezivanju iseljeništva s domovinom.

Na panelu za ulogu institucija Odjel za Iseljeništvo HNS-a je izlagao rad o ulozi HNS-a u ostvarivanju suradnje domovine sa iseljeništvom. Odjel za Iseljeništvo je djelovao od 2011. kao Pododjel HNS-a, a zbog učinkovitosti i velike važnosti 2015. godine prerastao u Odjel. Rad su pripremili voditelj Odjela Niko Marušić i Vedran Biokšić a izlaganje u PowerPointu je imao Vedran Biokšić, voditelj službe za populacijsku politiku koja djeluje unutar Odjela za iseljeništvo HNS-a BiH. Ukazali su na važnost otvaranja prilike iseljeništvu za ulaganje u domovinu, na ostvarivanju suradnje na području znanosti gdje bi znanstvenici iz iseljeništva i iz BiH mogli raditi na zajedničkim istraživačkim projektima i sudjelovati na međunarodnim znanstvenim konferencijama. Također suradnja skroz kulturu, sport, a osvrnulo se i na tešku političku situaciju Hrvata u Bosni i Hercegovini i mogućnosti sudjelovanja iseljeništva u političkim procesima.

Poseban gost Drugog hrvatskog iseljeničkog kongresa bio je saborski zastupnik i predsjednik Odbora za Hrvate izvan RH te predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH, dr. Božo Ljubić u čijoj su pratnji bili Stipe Galić i Dejan Kvesić iz Odjela za iseljeništvo HNS-a BiH te Darko Paponja iz Odjela za branitelje HNS-a BiH. Dr. Ljubić je bio aktivni sudionik na mnogim izlaganjima i raspravama, a posebno na izlaganju rada Odjela čime je dodatno potvrdio interes HNS-a za ostvarivanje suradnje za iseljeništvom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije