Kompanija C.I.B.O.S.

Odbili smo otkupiti radioaktivni otpad iz kruga Energoinvesta

04.09.2020.
u 12:59

Iz kompanije C.I.B.O.S. potvrdili su za portal Klix.ba da su odbili otkupiti otpad, dovezen iz kruga Energoinvesta u sarajevskom naselju Stup, jer je bio radioaktivan. Kako je rečeno, to se desilo u prosincu prošle godine.

Armin Zelenturović iz C.I.B.O.S.-a je ukazao kako je uobičajni postupak da se mjeri radijacija otpada prilikom njegove kupovine i prodaje. Prema njegovim riječima, ne može se sjetiti kolika je radijacija bila. Istaknuo je što je učinjeno nakon što je utvrđena radijacija.

"Praksa je takva kada utvrdimo radijaciju u materijalu koji mi kupujemo vraćamo ga vlasniku i zakonska obveza je vlasnika da snosi troškove zbrinjavanja", dodao je Zelenturović.

Kako je kazao, dešava se da se utvrdi radijacija tek nakon što se otkupi otpad. Objasnio je kako se postupa u takvoj situaciji. Također je potvrdio da su u ovom slučaju informirani nadležni.

"Onda ga mi zbrinjavamo, pozovemo državnu agenciju za radijaciju. Oni su zbilja pozvali državnu agenciju jer je ona pozvala nas nekoliko dana poslije toga kako bi provjerili činjenično stanje. To je standardna procedura", naglasio je.

Izjavio je da je otpad željela prodati kompanija koja je radila na rušenju prostora u krugu Energoinvesta istaknuvši da ne zna kako se zove jer je otkup otpada odmah odbijen.

Zelenturović je poručio da je C.I.B.O.S. licenciran za mjerenje, ispitivanje radijacije.

"Ovo je standardna procedura. Nije ovo prvi put", izjavio je Armin Zelenturović iz kompanije C.I.B.O.S.

PrRadioaktivna tvar, cezij-137, nalazio se, prenosi Klix.ba, u prostoriji na kojoj su bila olovna vrata. Nakon što je kompanija Bingo kupila od Energoinvesta ovaj prostor počeli su građevinski radovi. Tom prilikom olovna vrata su skinuta.

Direktor Energoinvesta-IMQ d.o.o. Institut za materijale i kvalitete Abdulah Koro navodno je upozorio kompaniju koja je izvršavala građevinske radove da nije smjela skinuti vrata zbog prisutnosti radioaktivne tvari. O svmu su obaviješteni policija i Civilna zaštita, a radovi su zaustavljeni.

Tvrdi se da je Državna regulatorna agencija za radijacijsku i nuklearnu sigurnost nakon toga izuzela šest kapsula cezija-137. Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine je za Klix.ba jučer potvrdio da je kontaminiran prostor i tvrde da ne postoji opasnost po ljude.

Međutim, mnoga suštinska pitanja ostaju neodgovorena. Neka od njih su sljedeća: koliko je radioaktivne tvari kontaminiralo prostor i zašto javnost, a prije svega građani, nisu upoznati o kontaminaciji, već su saznali tek nakon više od godinu dana od događaja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?