Nova zanimanja na raspolaganju

Odabir pravoga zanimanja olakšat će put do zaposlenja

27.05.2021.
u 21:57

Da ove godine mali maturanti imaju više zanimanja na raspolaganju, ranije su najavili iz brojnih škola diljem BiH

Tehničar multimedija, carinski tehničar, agrotehničar i agroproizvođač... samo su neka od novih zanimanja koja će na raspolaganju imati mali maturanti. No, za koje će se odlučiti, hoće li pratiti tržište rada i sve druge važne komponente koje su bitne prilikom odabira budućeg zanimanja..., odluka je ipak samo na njima, piše Večernji list BiH. 

Upis u škole

Da ove godine mali maturanti imaju više zanimanja na raspolaganju, ranije su najavili iz brojnih škola diljem BiH. - U novoj školskoj godini planirani su upisi novih zanimanja, i to u struci građevinarstva i geodezije, što su dva nova zanimanja. Fasader i monter suhe gradnje - moler u struci strojarstva i obrade metala također su dva nova planirana zanimanja, kao i operater suvremenim tehnologijama i mehaničar mehatronike, pneumatike i hidraulike - kazala je za Nezavisne Jasmina Boloban, v. d. pomoćnika ministra za srednje obrazovanje i obrazovanje odraslih u RS-u. U struci elektrotehnike, dodala je, planirano novo zanimanje je tehničar multimedija, u struci ekonomije, prava i trgovine novo zanimanje je carinski tehničar, a u struci poljoprivrede i prerade hrane dva nova zanimanja koja će mali maturanti imati na raspolaganju su agrotehničar i agroproizvođač. Istaknula je i kako se trenutačno radi na usuglašavanju deficitarnih zanimanja za školsku 2021./2022. sa srednjim školama i kvalitetnim partnerima od kojih su zatražili prijedlog deficitarnih zanimanja po jedinicama lokalne samouprave. - Jasno je kako su različite potrebe na tržištu rada u lokalnim samoupravama i zbog toga očekujemo kvalitetne i jasne povratne informacije od škola i partnera s kojima se vrši usklađivanje obrazovanja s tržištem rada. Trenutačno prvi razred deficitarnih zanimanja u RS-u pohađa 591 učenik, a očekujemo kako će učenici već u prvom lipanjskom upisnom roku izabrati zanimanja za koja postoji velika potreba na tržištu rada - kazala je Boloban. Naglasila je kako će takva zanimanja nakon školovanja srednjoškolcima osigurati siguran put do zaposlenja, a time će se smanjiti i broj građana koji godinama čekaju na posao za koji postoji smanjena potreba na tržištu rada.

Lakše i gospodarstvenicima

I škole u FBiH mlade bi mogle privući novim zanimanjima. U JU Srednja škola Konjic od ove godine mladi će moći birati među četiri nova zanimanja. Uvode se zanimanja vodoinstalatera, zavarivača, galvanizera i operatera CNC strojeva. Uvođenjem novih zanimanja učenicima se želi omogućiti lakše zaposlenje. Školovanje u novim strukama donijet će olakšanje i gospodarstvenicima koji će po završetku obrazovanja na raspolaganju imati obrazovane mlade ljude koji su spremni za rad. Tehničar za razvoj videoigara još je jedno novo zanimanje koje bi moglo privući mlade u SSS Silvija Strahimira Kranjčevića u Livnu. Kako izabrati pravo zanimanje nakon kojeg put do posla neće biti mukotrpan i trnovit, objavila je i Agencije za rad i zapošljavanje koja je i ove godine predstavila listu traženih zanimanja na bh. tržištu rada, a na osnovi čijih podataka je vidljivo kako je situacija sa suficitarnim i deficitarnim zanimanjima slična već nekoliko godina. •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?