inicijativa za izmjenu zakona o trošarinama

Od prikupljenih 7 milijardi maraka dio od 5 posto treba ići u zdravstvo

11.05.2020.
u 19:36

U razdoblju od 2009. do 2017. godine od trošarina na duhan i duhanske proizvode u BiH prikupljene su 6,4 milijarde KM. S 449 milijuna maraka prihodi od naplaćenih trošarina na cigarete i duhan u 2017. skočili su na 840 milijuna KM, piše Večernji list BiH.. Cijeli taj iznos bio je usmjeren u proračunske potrebe, a koji, kako tvrdi zastupnica Aida Bučija, ne zna se kako je trošen, a zdravstveni sustav u BiH nije imao neku veliku korist. Kad se tome pridoda da je od trošarina na alkohol prikupljeno dodatnih milijardu maraka, u vrijeme opće pošasti izazvane koronavirusom, njezin prijedlog u kojem traži od Parlamenta BiH da se dio usmjeri u zdravstveni fond solidarnosti FBiH, Republike Srpske i Distrikta Brčko nikad nije bio aktualniji.

Primarna funkcija trošarina

Taj iznos od pet posto, usmjeren u zdravstveni sektor, u cijeloj bi državi dobio značajni, dodatni izvor financijskih sredstava za unaprjeđenje dijagnostike, uvjeta rada, ali i financiranje liječenja teških bolesti kroz poseban fond.

“Nije razumno da se godišnje prikupi oko milijardu maraka po osnovi trošarina na duhan i pića, a da se ništa ne vraća u zdravstveni sustav, a to bi trebala biti primarno funkcija trošarina, već se usmjerava nenamjenski za plaće administracije, kupnju vozila i službena putovanja”, ističe su prijedlogu izmjene naplate trošarina koji je Parlamentu BiH uputila zastupnica Bučija. S njezinim prijedlogom slažu se i svi ministri zdravstva na razini entiteta i županija. Čak je iz FBiH poslan sličan prijedlog, s tim da se prihodi iz igara na sreću također usmjere u zdravstveni sustav.

Produljenje roka

O inicijativi je raspravljalo i Ustavnopravno povjerenstvo Zastupničkog doma te je početkom ove godine, kako piše u zaključku, “odlučilo podnijeti zahtjev za produljenje roka za dostavljanje mišljenja za 30 dana, jer je usvojilo zaključak da od Vijeća ministara BiH zatraži stav o prijedlogu zakona, a dopuni Zakona o trošarinama u BiH. No, kolegij Zastupničkog doma je na 14. sjednici, održanoj 13. veljače 2020., produljio rok za dostavljanje mišljenja Ustavnopravnom povjerenstvu”. Još prije četiri godine ministar zdravstva FBiH Vjekoslav Mandić kazao je kako je zdravstveni sektor u teškom stanju. On je postavio pitanje zašto se dio od trošarina za duhan i alkohol ne bi izdvojio za zdravstvo. Mandić je tada kazao da se dugovi gomilaju i da su došli do kritične točke. Najvećim dijelom financira se iz sredstava doprinosa za zdravstveno osiguranje, a vrlo malo iz drugih izvora. Prema podacima iz obračuna sredstava u zdravstvu za 2014., ukupna sredstva u sektoru zdravstva iznosila su 1,67 milijardi KM, a rashodi 1,7 milijardi KM. I ranijih godina bilo je sličnih inicijativa, kao i pokušaja da se izmijeni Zakon o trošarinama kako bi dijelom bile izravno uplaćivane zdravstvenim fondovima u BiH. Međutim, one nikad nisu dobile suglasnost nadležnih. Po svemu sudeći, sad bi najnovija inicijativa mogla dobiti zeleno svjetlo. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije