epidemije odnose živote u bih

Od gripe preminule 72 osobe, stotine oboljelih od ospica

23.03.2019.
u 12:00

Od početka sezone u BiH od posljedica virusa gripe umrla su 72 pacijenta. Riječ je većinom o osobama srednje i starije životne dobi s teškim višestrukim komorbiditetima. Pozitivna vijest je da virus gripe polako jenjava, ali i dalje se bilježi srednja aktivnost bolesti sličnih gripi, piše Večernji list BiH. Oboljelih ima diljem BiH. Na području FBiH smrtni slučajevi zabilježeni su u SŽ-u - četiri, TŽ-u - osam i HNŽ-u dva slučaja. U prošlom tjednu preminula je jedna osoba iz TŽ-a. Dakle, 14 smrtnih slučajeva u FBiH. U RS-u je zabilježeno 58 umrlih, a posljednji slučaj u prošlom tjednu zabilježen je u Bolnici Istočno Sarajevo. Od početka sezone u BiH ukupno su preminule 72 osobe.

Dnevno 15 oboljelih

I dok se epidemija gripe, koja je ove godine imala rekordnu smrtnost, polako smiruje, širi se nova, ospica. U KCU u Sarajevu, odnosno na Klinici za infektivne bolesti, trenutačno leže 33 pacijenta oboljela od ospica, a na dnevnoj razini pregleda se 15 novooboljelih. Od veljače do 20. ožujka pregledano je više od 350 pacijenata oboljelih od ospica. Na Pedijatrijskoj klinici KCUS-a smješteno je dvoje djece, oboje na respiratoru zbog težih komplikacija bolesti,a prije nekoliko dana sedmomjesečna djevojčica je preminula. Institutu za javno zdravstvo RS-a prijavljeno je i laboratorijski potvrđeno da je jedan pacijent obolio od ospica. Riječ je o osobi mlađe životne dobi iz Istočnog Sarajeva koja nije cijepljena. – Svakodnevno pratimo pojavu i kretanje zaraznih bolesti kako na području RS-a tako i na području FBiH, pogotovo nakon što je u SŽ-u proglašena epidemija ospica. Ovo predstavlja rizik za daljnje širenje ospica među osjetljivom populacijom – upozoravaju iz IJZ-a RS-a. Do 15. ožujka u KB Zenica primljeno je 10-ak pacijenata koji su bolovali od ospica, ali se nije radilo o teškim slučajevima. Registrirana su i dva pacijenta iz Visokog koja su ospicama inficirana prilikom kontrola u Sarajevu. “Zaista očekujemo da epidemija bukne. Počelo je u SBŽ-u, ali, srećom, nema težih slučajeva. No, očekujemo pogoršanje situacije i u ZDŽ-u budući da je cijepljenje u slabijem intenzitetu”, kazao je načelnik Odjela za infektivne bolesti KB Zenica Ednan Drljević.

Visoko zarazne

Ospice su vrlo zarazna virusna bolest koja se prenosi kapljičnim putem. Ako se u prostoriji nalazi samo jedna osoba oboljela od ospica i još stotinu drugih pacijenata, čak 89 njih bit će zaraženo, a jedina zaštita je cjepivo.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije