Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Od danas Federacija ponovno ima legalnu i legitimnu vlast

19. ožujka 2015. u 09:08 2 komentara 1050 prikaza
vlada fbih nova

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara i dopredsjednici FBiH Melika Mahmutbegović i Milan Dunović jučer su javno potpisali odluku o imenovanju nove federalne Vlade čime su ispunjeni svi uvjeti da Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH danas potvrdi novu Vladu.

Obavljene konzultacije

Potpisivanju odluke prethodili su razgovori predsjednika i dopredsjednika Federacije s kandidatima za premijera i svim kandidatima za ministre. Razgovori su vođeni zasebno s kandidatima SDA, HDZ-a BiH i DF-a. Predsjednik Čavara je nakon razgovora izjavio kako su konzultacije sa svim kandidatima obavljene uspješno te da se na sastancima mogla osjetiti pozitivna energija, dodajući da ohrabruje činjenica kako svi kandidati za ministre imaju iza sebe uspješnu karijeru što daje nadu da će jako odgovorne poslove u Vladi Federacije BiH obavljati odgovorno i u interesu svih građana i naroda. - Želja nam je bila da se međusobno upoznamo. Osjetio sam pozitivnu energiju i spremnost za rješavanje problema Federacije BiH u idućem razdoblju. Naravno, svatko sukladno nadležnostima i prihvaćenoj obvezi, kazao je Čavara. Budući premijer Federacije BiH Fadil Novalić također je izrazio zadovoljstvo predloženim kandidatima, jer, kako je kazao, dolaze iz realnog sektora, kao i on. Uvjeren je da će predloženi sastav Vlade odgovoriti prioritetima rada Vlade, među kojima ekonomske reforme smatra glavnim prioritetom. Kao kandidati za dopremijere Federacije BiH predloženi su Jelka Miličević, inače HDZ-ova kandidatkinja za ministricu financija, i Milan Mandilović iz Demokratske fronte koji je predložen za ministra rada i socijalne skrbi.

Proračun Federacije

Miličević je jučer izjavila kako nema mnogo vremena za gubljenje kada je u pitanju donošenje ovogodišnjeg proračuna budući da 31. ožujka istječe tromjesečna odluka o privremenom financiranju FBiH. - U ovom trenutku alternative nemamo, život se mora nastaviti, ali će biti izmjena u predloženom proračunu. Pokrenut ćemo neke inicijative u dijelu rebalansa, objasnila je Miličević. Prema njezinim riječima, iznos ovogodišnjeg federalnog proračuna realno je manji u odnosu na prošlu godinu. - Bila bih sretna kada bismo ovakav proračun uspjeli iznijeti na leđima - kaže Miličević dodajući da zatvaranje deficita kroz kratkoročna zaduženja putem tranši MMF nije rješenje za proračun. Očekuje se da će na današnjoj sjednici Zastupničkog doma za izbor nove Vlade glasovati najmanje 55 od ukupno 98 zastupnika.

  • brodarevac:

    Zar nije po zakonu da vlada mora imati 8 Bošnjaka, kako je HDZ pristao na majorizaciju ovaj put. E jesu principijalni do j..a. Bošnjacima ostaje da se žale na nelegalnu vladu ha ha ha. Sad je sve legalno i po ... prikaži još! zakonu što bi rekao nekadašnj premijer Branković. Ima li ko pošten u ovoj zemlji. Vlada Federacije BiH (Premijer i šesnaest ministara) sastoji se od 8 ministara iz reda bošnjačkog, 5 ministara iz reda hrvatskog i 3 ministra iz reda srpskog naroda.

  • brodarevac:

    Ono što je nekom legitimno ovdje drugom nije i obrnuto: Milan Dunović, potpredsjednik FBiH, povukao je potpis s odluke o imenovanju Vlade FBiH. Dunović je svoje povlačenje saglasnosti za imenovanje ministara povukao, kako je obrazložio, zbog neispunjenosti minimalne zastupljenosti konstituitivnih ... prikaži još!ih naroda u Vladi FBiH a s ciljem zaštite Ustava i zakonitosti. SDA, DF i HDZ BiH početkom sedmice su usaglasili imena ministara, ali je naknadnom provjerom utvrđeno da je umjesto minimalno osam bošnjačkih ministara predloženo sedam. Dunovićevu odluku predsjednik FBiH Marinko Čavara nazvao je ishitrenom