Zavod za javno zdravstvo

Od bolesti koje prenose krpelji u FBiH u prvih pet mjeseci oboljelo 16 osoba

12.07.2018.
u 12:00

Od bolesti koje prenose krpelji u prvih pet mjeseci ove godine u Federaciji BiH oboljelo je šesnaest osoba. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, od lajmske borelioze oboljelo je pet osoba, a od virusnog meningitisa 11. Usporedbe radi, tijekom cijele 2017. od lajmske borelioze oboljele su četiri osobe, a od virusnog meningitisa šest. Iz navedenih podataka vidljiv je rast oboljelih, međutim, ni blizu kao što je to slučaj u regiji. Slovenija se ovog proljeća i ljeta susreće s pravom najezdom krpelja, nametnika koji na ljude prenosi opasne bolesti poput lajmske borelioze i meningitisa, pa slovenski infektolozi ovih dana ponovno upozoravaju na potrebu cijepljenja protiv bolesti koje zaraženi krpelj može prenijeti, ocjenjujući da je broj zaraženih krpelja u velikom porastu. Pozivajući se na infektologe u mariborskoj bolnici, Slovenski radio navodi da im se tamo dnevno javi desetak pacijenata koji su u šetnji parkom, šumom ili na polju dobili “poljubac” krpelja, pa se boje bolesti koja u jedan posto slučajeva može izazvati i smrt, a mnogo češće bolesti zglobova i unutarnjih organa, upalu mozga i druga teška oštećenja. Prema slovenskim infektolozima, ocjenjuje se da je polovina krpelja u Sloveniji inficirana pa mogu izazvati teška oštećenja i invalidnost, pa se u svakom slučaju nakon uboda treba obratiti liječnicima, iako je najbolji način zaštite cijepljenje.
No, dok je u Austriji protiv bolesti koju prijenosom zaraze na ljude izazivaju krpelji cijepljeno čak 80 posto stanovništva, stupanj procijepljenosti u Sloveniji iznosi samo 10 posto, što je zabrinjavajuće, navode liječnici upozorenje koje ponavljaju svake godine pred “sezonu krpelja”. Ni u BiH cijepljenje protiv bolesti koje može prenijeti zaraženi krpelj nije često. Dok Slovenija strahuje i upozorava na probleme koje mogu izazvati krpelji, u Srbiji ponovno vlada virus zapadnog Nila. Jedanaest osoba na području Srbije oboljelo je od groznice zapadnog Nila, bolesti koju prenose komarci. Od groznice zapadnog Nila oboljelo je osam muškaraca i tri žene starosti od 43 do 83 godine, a većina oboljelih, njih deset, ima pridružene kronične bolesti, javili su srbijanski mediji. Zaraženi komarci pronađeni su na 29 lokacija u Beogradu, Pančevu, Zrenjaninu i Novom Sadu. Zavod za biocide i medicinsku ekologiju obavijestio je građane da nema razloga za zabrinutost, jer se odmah nakon što zaraženi komarci budu otkriveni kreće s procedurom njihovog suzbijanja. Od 2012. do 2017. u Srbiji su registrirana 574 slučaja groznice zapadnog Nila, od čega je umrla 61 osoba. Većina inficiranih virusom zapadnog Nila nema nikakve simptome, dok manji broj zaraženih ima simptome slične gripi. Kod manje od jedan posto zaraženih javljaju se ozbiljne komplikacije, meningitis i encefalitis. U BiH tijekom prvih pet mjeseci nije registrirana nijedna osoba oboljela od ovog virusa, a podataka za prošli mjesec još nema. Međutim, prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, tijekom prvih pet mjeseci u Federaciji BiH je registrirana jedna osoba oboljela od malarije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?