Župa Pećnik kod Odžaka

Od 2350 vjernika, danas ih je samo 100

22.06.2019.
u 17:00

Župa Pećnik kod Odžaka proslavila je svog nebeskog zaštitnika Sv. Alojzija Gonzagu. Ovo je jedina župa u BiH koja ima ovoga zaštitnika. U RH ovome zaštitniku posvećene su župe Popovača i Čaglin. Po lijepom vremenu dana 21. lipnja tekuće godine okupilo se oko 160 vjernika, što domaćih i nešto iz susjednih župa Odžačkog dekanata koji broji 15 župa. Euharistijskom slavlju predsjedao je msgr. Ivo Tomašević, glavni tajnik Vrhbosanske nadbiskupije u koncelebraciji sa 17 svećenika. Pjevanjem je animirao domaći puk župe Pećnik. Sve je uobičajeno pozdravio na početku svete mise vlč. Andrija Janjić, župnik.

U propovijedi je msgr. Tomašević naglasio naglasio da nerijetko svi teško shvaćamo svoj poziv i situaciju u koju nas je Bog stavio, rekavši: “Svetost je put za svakoga od nas: svećenika, redovnika, laika”.

Župna crkva u Pećniku prvotno je bila posvećena Blaženoj Djevici Mariji, a od 1886. godine gradnjom nove crkve za zaštitnika župe određen je sv. Alojzija Gonzaga. Tijekom rata u župi svi objekti su porušeni: crkva, kapele i svi gospodarski prostori te devastirana sva groblja, kuće i cjelokupna imovina pećničke župe. Nakon strahovite pustoši koju je rat ostavio za sobom, počelo se s obnovom župe Pećnik, i to uz pomoć dobrih ljudi okupljali se se i pomagali povratnici i podizala se nova crkva. Župi sv. Alojzija Gonzage u Pećniku danas pripadaju sljedeća naselja: Pećnik, Botajica, Dobor, Gnionica i Jakeš. Ova župa tijekom povijesti imala je malo svijetlih dana. U 2. svjetskom ratu poginulo je oko 320 osoba, uglavnom muškaraca, očeva. Tako se ova župa naziva i župa udovica. U cijelom odžačkom kraju ostale su mnoge udovice. Tako se razmišljalo da se podigne jedan spomenik majci udovici za cijeli odžački kraj, pa se to nije učinilo, na čemu treba raditi da se to realizira. U Domovinskom ratu poginulo je 19 osoba, pa je 2010. godine podignut spomenik poginulima u župi Pećnik. U Domovinskom ratu župa je pripala novoosnovanoj općini Vukosavlje (općina izmišljena u ratu), a do rata pripadala je općini Modriča. Vukosavlje je sada jedna od manjih općina u BiH. Župa se nalazi u entitetu Republike Srpske. Ove godine župa slavi 140 godina postojanja, a vode je dijecezanski svećenici. Sada župa ima jedva 100 vjernika u 58 kuća, a 1991. godine imala je čak 2350 vjernika. Na terenu župe u Jakešu (sada Vukosavlje) bio je dom za osobe s poteškoćama. Procjenjuje se da je bilo više od 100 osoba. U posljednjem ratu ovaj dom premješten je na teren župe Garevac. Neke od osoba s poteškoćama u domu su poginule od granatiranja i bombardiranja.

U ratu se i za ovakve osobe nije imalo pijeteta. Možda dolaze vremena kada će čovjek današnjice imati malo veće srce za potrebite i imati malo više solidarnosti, kad se čovjek neće gledati toliko samo kroz vjeru i naciju, koja je previše naglašena na štetu čovjeka i njegovih potreba. Ovakvo gaženje osnovnih ljudskih prava prilično se osjeća u pojedinim entitetima. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije