Večernjakov pečat održava se od 2002. godine i nagrađuje najuspešnije u prethodnoj godini

Od 2002. godine do danas Večernjakov pečat predstavlja bolju i pozitivnu BiH

ADFS
Foto: Večernji list BiH
1/16
20.04.2017.
u 09:24

Od 2002. do danas prošlo je 15 godina. Štošta se promijenilo. Gledajući u statistiku, ta godina bila je jedna od najgorih crnokroničnih u BiH, nakon rata, i kasnije je ni jedna nije uspjela nadmašiti. Ali, u moru crnila, te godine pojavilo se i jedno svjetlo, događalo se nešto lijepo i vrijedno divljenja, nešto što će u godinama koje slijede postati jedan od zaštitnih znakova Bosne i Hercegovine. Pojavio se Večernjakov pečat. Prvi je organiziran u hotelu Ero u Mostaru, a voditelji programa bili su Vlatka Pokos, Davor Meštrović i Misijana Brkić Milinković.

Nezapamćeno zanimanje je vladalo za događajem, a u svom govoru direktor Večernjakova pečata Jozo Pavković naglasio je da je želja Večernjakova pečata da se predstavi i ona bolja, pozitivna strana Bosne i Hercegovine, o kojoj se rijetko tko usudio govoriti tih godina. Prvi laureat Večernjakova pečata bio je Mijo Brajković, a te godine je i Danis Tanović podigao Večernjakov pečat za uspjeh godine. Govoreći nakon pobjede, Brajković je ustvrdio. - U meni su ljudi prepoznali borca, a takvi su ljudima uvijek simpatični. No, kad postaneš pobjednik, onda dobivaš neprijatelje. Ja znam da ću i ovom pobjedom dobiti nove neprijatelje, ali upravo su mi oni adrenalin i poticaj za nove uspjehe, naglasio je tada ustvrdivši: - Ako tražimo izlaz iz ovakve bh. stvarnosti, moramo se okrenuti radu. I upravo je cijelogodišnji, mukotrpan rad postao obilježje Večernjakova pečata. Tisuće i tisuće sati potrošene su samo na odabir onih kandidata koji ulaze na završni popis. Večernjakov pečat 2003. godine održan je u hotelu Zenit u Neumu, a voditelji Tanja Tušek i Mirko Fodor čestitke su uputile kardinalu Vinku Puljiću, pobjedniku za prethodnu godinu. Na trećoj manifestaciji pobjednički Pečat podigao je Dragan Čović, član Predsjedništva BiH, a Paddy Ashdown te je godine podigao svoj drugi Pečat kao najeksponiranija medijska osoba. Večernjakov pečat za zvijezdu godine tada je podigao Amel Ćurić, što pokazuje da ga je Ocjenjivački sud prepoznao i prije nego što je postao regionalno popularan. Godine 2005. za prethodnu godinu Večernjakov pečat osvojio je ugledni tuzlanski liječnik Emir Kabil. - Naša klinika nije samo u Tuzli. Ona je u cijeloj BiH. U Čitluku i u Banjoj Luci, kazao je tada čovjek najzaslužniji za afirmaciju Klinike za kardiovaskularne bolesti u Tuzli, jedne od najboljih. Peti laureat bio je Banjolučanin Ivan Ljubičić, teniski as i za Hrvatsku osvajač Davis Cupa. Godine 2007. Pečatom se okitio lider RS-a Milorad Dodik, a europsku nagradu dobio je povjerenik EU Franco Fratini. Na Pečatu je te godine sudjelovao i Branko Crvenkovski, makedonski predsjednik. Godine 2008. Miroslav Lajčák, tada visoki predstavnik u BiH, danas državni ministar Slovačke, podiže Večernjakov pečat za prethodnu godinu.

Osoba godine 2009. bio je ravnatelj SKB-a Mostar Ante Kvesić. Njega kao pobjednika naslijedio je legendarni pjevač Halid Bešić 2010. godine. Godinu poslije Večernjakov pečat ide u ruke srednjobosanskom poduzetniku Franji Rajkoviću. Godine 2012. za prethodnu Večernjakov pečat dobila je pok. sestra Lukrecija Mamić, velika humanitarka koja je ubijena u Burundiju. Nazvana je mučenicom. Godine 2013. Večernjakov pečat dobili su Dervo Sejdić i Jakob Finci, političari ujedinjeni u borbi za prava manjina u BiH. Onda su 2014. za 2013. godinu Večernjakov pečat primila dvojica vjerskih lidera koja je cijeli svijet prepoznao kao svoje osobe godine. Bili su to dvojica papa, Franjo i Benedikt XVI. Godine 2015. za prethodnu Večernjakov pečat dobio je Husejn Smajić, bugojanski gospodarstvenik i humanitarac, a 2016. na 15. Večernjakovu pečatu slavio je Enis Bešlagić, glumac koji je govorom osvojio sve zemlje okruženja. Uskoro će 150 kandidata pripremati svoj govor u nadi da će upravo taj u nekoj od kategorija biti pobjednički!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije