Otkrivene prijevare

Obustavljene 273 mirovine jer su lažirali papire

Umirovljenici varali drzavu
Foto: VL FOTO
08.11.2014.
u 10:12

Fond je obustavio 25.351 mirovinu

Fond mirovinsko-invalidskog osiguranja Republike Srpske u okviru akcije “Stop prijevarama, do mirovine pošteno” utvrdio je prestanak prava za 237 korisnika mirovine, a na dalje procesuiranje Ministarstvu unutarnjih poslova proslijeđeno je više od 200 osoba.

Radni odnos

Jedan od najdrastičnijih primjera kako korisnici mirovina zloupotrebljavaju, priopćeno je iz Fonda MIO RS, je slučaj osoba inicijala Đ. S. iz Banje Luke. “On je još 1997. kod Fonda MIO RS ostvario pravo na invalidsku mirovinu kako bi nakon toga zasnovao radni odnos u Austriji koji s urednom prijavom traje duže od 11 godina. Vjerodostojan dokaz o novoj prijavi ovog korisnika na osiguranje priložen je od inozemnog nositelja osiguranja, a Đ. Z. se dva puta oglušio na poziv Fonda MIO da pristupi izvanrednoj kontroli i ocjeni radne sposobnosti iako je uredno potvrdio prijem poziva. Fond MIO je donio odluku o obustavi isplate mirovina od ožujka 2002., a za sporno razdoblje od 11 godina i sedam mjeseci potražuje i povrat isplaćenih sredstava od 43.000 konvertibilnih maraka”, navodi se u priopćenju iz ove institucije. Iz Fonda dodaju da osim povrata sredstava za Đ. S., slijedi i kazneni postupak. Tijekom posljednje tri godine, koliko traje akcija “Stop prijevarama, do mirovine pošteno”, navode iz Fonda MIO, utvrđeni su različiti oblici prijevara u cilju nezakonitog ostvarivanja prava bilo na osobnu ili obiteljsku mirovinu. Građani su, objašnjavaju, spremni na sve, od dostavljanja lažnih uvjerenja o sudjelovanju u Vojsci RS-a tijekom minulog rata, krivotvorenja vjenčanih listova ili potvrda o redovitom studiju zbog ostvarivanja prava na osobnu, odnosno obiteljsku mirovinu.

Potvrda o životu

U Fondu MIO pojačane su i kontrole korisnika koji imaju prebivalište izvan BiH, a u toj su državi ostvarili pravo na mirovinu. Takve osobe dužne su svake godine dostaviti potvrdu o životu, a zbog neispunjavanja te obveze u posljednje tri godine ostvarena je ušteda veća od 20 milijuna maraka. Za 10 mjeseci ove godine Fond je obustavio 25.351 mirovinu, a u sustav isplate vraćene su 2372, ili tek svaki deseti korisnik. U 2013. od 23.784 pojedinačne obustave mirovina u isplatu je vraćen je svaki šesti isključeni korisnik. Rade Rakulj, predsjednik Udruge umirovljenika RS, u izjavi za Anadoliju kazao je kako je uvjeren da i dalje postoji veliki broj osoba koje na osnovi lažnih podataka primaju osobne ili obiteljske mirovine.     

Ključne riječi

Komentara 1

EN
enaenesena
21:04 12.11.2014.

to je sigurno neko znao od guzonja nisu oi sami tou prevaru smislili. ja imam validne papire za 100 posto prolaz ali avaj nedaje dušmani puštaju zdrave u štosam se uvjerio a i iz ovog članka se vidi$$za heleza komisijuu tuzla koji su uvezani sa helezom a to su sadeta karic,džavid habibović,mujić nevzet i drugi koji su "ljiljanima" dali sve a obicnom borcu koji je gore prošao njemu nogu u dupe.Na dušu onima koji provode nepravdu i u mom slucaju i kriminal jer ugrožavaju moj opstanak i moje porodice.nemam sta govoriti o zdravstvenom stanju za koje je svaki ozbiljni doktor iz brčkog i sa gradine rekao da imam 100% prolaz. šest puta na komisiji sest puta šikaniran dok oni koji su samnom lezali i izasli iz prve prosli a u kartonu koje sam pregledao ni tablete ne trose.do sada sam popio oko 35000 apaurina ne računajući inekcije na hiljade depresiva deprezol i risar i tableta za bolove na hiljade betablokatora za srce na hiljade tegretola i trodona tableta za pritisak na desetine hiljada tableta za šećer itd.sve u zadnjih 15 godina. primio sam blokade za kičmu i noge nemogu podić 10 kila ni saget se ni sjedit ni stojat ..vidim to oko sebe ko prolazi eno ih penju se na krovove kopaju ko mladići potpuno zdravi.a moje stanje ignorirate.neznam zasto vam sluzi zakletva i obraz.u mom slucaju to vam ne vrijedi ni feninga-u opticaju su bili koverti veza cak i zlato..ovo se odnosi na one clanove komisije koji nene šutnu a puste "podobne" .pošto za njih ja sam potpuno zdrav i tablete koje trosim nisu nista dabogda i dabogda njihovi najmiliji trosili ove tablete i imali ovakve bolove.. kad pogledaju njih nek se sjete mene i moje patnje.tu ima umijesanih i drugih glavonja sem clanova komisije preko kojih idu mnoge tranše . direktor pia je pravo nevinasce ruke mu svezane? kome li ih odveže?znam savjest je vama nepoznata riijec. kada sam pitao jednog doktora iz komisije sto puštaju zdravije ljude od mene a mene vracaju samo je rekao hinski "tuži me "čisti kriminal! ja sam borac nikog ne respektujem ko mi radi o glavi i unistava moj život i moje porodice.bez dlake na jeziku

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije