POGUBLJENJE

Obješena četvorica Indijaca koji su mučki silovali i ubili studenticu medicine

Foto: Reuters
1/3
21.03.2020.
u 15:31

Zločin se dogodio 16. prosinca 2012. i izazvao je masovne prosvjede. Indijski mediji nazvali su žrtvu Nirbhaya, što znači "neustrašiva".

"Zahvaljujem Bogu jer je uslišio naše molitve. Danas je izvršena pravda nakon sedam godina i duša moje kćeri sada može počivati u miru", kazala je majka 23-godišnje studentice medicine samo nekoliko minuta nakon što su u Indiji vješanjem pogubljena četvorica muškaraca osuđena za silovanje i ubojstvo njezine kćeri u autobusu u New Delhiju.

Zločin se dogodio 16. prosinca 2012. i izazvao je masovne prosvjede. Indijski mediji nazvali su žrtvu Nirbhaya, što znači "neustrašiva".

Stravičan napad

Osuđenike su pogubili u zoru u zatvoru Tihar u New Delhiju. Stotine policajaca bile su raspoređene ispred zatvora kako bi držali pod kontrolom gomilu ljudi koja je došla proslaviti izvršenje smrtne kazne nad četvorkom koja je zapanjila svijet i stavila u fokus sigurnost žena diljem Indije.

Pogubljenje je prvotno bilo zakazano za 22. siječnja i triput je odgađano, često u posljednji trenutak, jer su osuđenici imali pravo na žalbu. Predsjednik ih je sve odbio pomilovati. Stravičan napad na 23-godišnju Indijku Jyoti Singh dogodio se 16. prosinca 2012. Nakon što je odgledala film, sa svojim se prijateljem vraćala autobusom iz kina.

U autobus su se ukrcali oko 21.30, a osim njih u busu su bila samo još šestorica muškaraca, uključujući i vozača. Oni su ih počeli zadirkivati te se njezin prijatelj sukobio s njima. Njih šestorica uspjela su ga svladati te su ga teško pretukli metalnom palicom. Zatim je šestorica muškaraca mladu djevojku silovala više puta te su je tukli i mučili, a koristili su i metalnu palicu za penetraciju. Ona se borila, a trojicu njih je ugrizla.

 

 

Vozač je cijelo vrijeme vozio autobus, a nakon što su završili s užasnim napadom, mladu su Singh i njezina prijatelja samo izbacili iz autobusa u kretanju te su u autobusu obrisali tragove za sobom. Djevojka je umrla dva tjedna poslije, a njezin je prijatelj bio teško ozlijeđen, ali je preživio.

Napadači su bili vozač autobusa Ram Singh, koji je u vrijeme napada imao 32 godine, a poslije je pronađen obješen u zatvoru, njegov brat Mukesh Singh (26) koji je povremeno vozio i čistio autobuse, Vinay Sharma (19) koji je radio kao trener fitnessa, Akshay Thakur (26) koji je kao mlad napustio školu, prodavač voća Pawan Gupta (18) te 17-godišnjak koji je izbjegao najtežu kaznu jer je bio maloljetan.

Pušten je iz popravnog doma nakon tri godine. Grupno silovanje 23-godišnje djevojke koja je podlegla ozljedama pokazalo je da u Indiji vlada zavjet šutnje u vezi sa spolnim nasiljem, uz propuste pravosudnog sustava u suzbijanju silovanja i općenito loš odnos prema ženi u indijskom društvu.

Slučaj je potresao javnost i potaknuo velike prosvjede u zemlji. Vlasti su poslije pooštrile kazne za spolno nasilje i uvele ubrzane sudske postupke. Indija rijetko primjenjuje smrtnu kaznu koju većinom pretvara u kaznu doživotnog zatvora, a posljednje pogubljenje vješanjem dogodilo se 2015. Indijsko pravosuđe smrtnom kaznom želi stati na kraj silovanjima koja su postala svakodnevica.

Premijer Indije Narendra Modi napisao je na Twitteru da je „pobijedila pravda". Iako je ovaj slučaj skrenuo pozornost javnosti na nasilje nad ženama, nije doveo do smanjenja broja zločina. Sociolozi tvrde da se patrijarhalni odnos prema ženama nije promijenio ni nakon desetljeća brzog ekonomskog rasta.

Nedavno objavljeni podaci Nacionalnog ureda za evidenciju kriminalnih djela pokazuju da policija svake godine registrira 33.977 slučajeva silovanja - što je u prosjeku 93 slučaja dnevno! Međutim, aktivisti tvrde da je ta brojka preniska jer žrtve silovanja zbog pritiska obitelji ili policije često prešućuju zločine.

Najnoviji slučajevi silovanja ukazuju na povezanost između kastinskog sustava u Indiji i sve većeg seksualnog nasilja nad ženama. Statistike pokazuju da su žene iz najniže kaste dalit (parije) često žrtve maltretiranja, silovanja, pa čak i ubojstava, a da počiniteljima zbog toga ne prijete nikakve posljedice.

U Indiji je seksualno nasilje protiv žena duboko ukorijenjeno i dio je sveobuhvatne diskriminacije i ugnjetavanja.

Smrtna kazna u svijetu

U prošloj godini izvršene su 2531 smrtne presude u 54 zemlje svijeta. Iran, Saudijska Arabija, Vijetnam i Irak te Kina i Sjeverna Koreja zemlje su u kojima je zabilježeno najviše pogubljenja, s udjelom od 78% ukupnoga broja smrtnih kazni izvršenih u 2018. godini.

Na američkom kontinentu jedino u Sjedinjenim Američkim Državama još uvijek postoji smrtna kazna.

Od ukupno 50 saveznih država, zakonom odobrena smrtna kazna postoji u njih 29, od čega su u 4 savezne države guverneri, koji se trenutačno nalaze na vlasti, nametnuli moratorij na taj zakon, odgodivši time njegovu primjenu do daljnjega. U Europi smrtna kazna postoji jedino u Bjelorusiji.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije