Obitelj u Mirkovu čast organizira turnir, dolaze šahisti iz cijele BiH

01.02.2023.
u 16:21

Vijenci, svijeće i molitva - uobičajen je način odavanja počasti hrvatskim braniteljima koji su u proteklom ratu položili živote na oltar domovine. Supruga Mirjana, sin Branko i kći Brankica odlučili su odati počast suprugu i ocu koji je od posljedica ranjavanja poginuo prije 30 godina u blizini mjesta Kaćuni nadomak Busovače u pokušaju spašavanja ranjenika koji su stradali u jednom od prvih sukoba Armije RBiH i HVO-a u središnjoj Bosni.

30. godišnjica smrti

- Mirko, koji je tad bio pomoćnik načelnika saniteta pri Brigadi “Josip ban Jelačić” Kiseljak, s označenim vozilom Hitne pomoći, kao medicinki djelatnik išao je u misiju spašavanja ranjenika. Pripadnici Armije RBiH pucaju na njega i ranjavaju ga 25. siječnja kod crkve na Čepu, da bi 4. veljače od posljedica ranjavanja preminuo u Ratnoj bolnici u Fojnici u dobi od 43 godine - kaže nam supruga pokojnog Mirka, Mirjana Barbić.

Kao dugogodišnju šahisticu, a poslije i međunarodnu šahovsku sutkinju, Mirjanu je pokojni suprug pratio na natjecanjima, a i sam je bio zaljubljenik u šah. S djecom, sinom Brankom i kćeri Brankicom, odlučila je u njegovu čast organizirati šahovski turnir jednostavna naziva “Sjećanje na Mirka Barbića”. Održat će se 4. veljače na 30. godišnjicu njegove smrti u OŠ u Gromiljaku (10 sati). Pokrovitelj je Općina Kiseljak, a na turnir, koji se igra po švicarskom sustavu 9 kola uz tempo igre 7 minuta plus 3 sekunde, dolazak je dosad najavilo 90 šahista iz cijele BiH.

- Istočno Sarajevo, Doboj, Goražde, Hercegovina, gotovo sva mjesta u središnjoj Bosni iz kojih dosad imamo prijavljeno više od 80 natjecatelja. I taj broj nije konačan jer prijaviti se može sve do početka turnira koji organiziramo kći i ja, a sin koji stiže iz Zagreba je direktor. Imat ćemo i tri međunarodna i nacionalna suca, turnir je rangiran po standardima FIDE - kazuje nam Mirjana.

Za pobjednike turnira osigurane su i novčane nagrade, a osim pobjednika, nagrađeni će biti i najbolji šahisti, učenici Osnovne škole Gromiljak. Njezin pokojni suprug Mirko pohađao je ovu školu, u župi Gromiljak je kršten te je primio i sve ostale sakramente. Osim turnira, na godišnjicu njegove smrti u župnoj crkvi u Gromiljaku bit će služena i misa zadušnica.

Iako je ubojstvo Mirka Barbića kao medicinskog radnika koji je išao u misiju spašavanja ranjenika ratni zločin s obilježjima kršenja međunarodnih konvencija, za njega još nitko nije odgovarao.

- Svojedobno sam pisala tadašnjoj glavnoj tužiteljici Gordani Tadić tražeći da se kazne oni koji su ga ubili. Dobila sam odgovor da nikakav proces nije pokrenut. Pitam se samo koliko još godina treba proći i hoće li ikad biti kažnjeni oni koji su ubili mojega supruga, njegovu obitelj protjerali. Hoće li se ikad znati za majke poput njegove, koja je 7 sinova imala u HVO-u, od kojih su dvojica poginula, a umrla je teško bolesna kao izbjeglica u tuđoj kući - kazuje nam supruga.

Poginuo na dužnosti

Mirko Barbić, koji je poginuo na dužnosti pomoćnika saniteta Brigade HVO-a “Josip ban Jelačić” Kiseljak, nositelj je Spomenice Domovinskog rata, Spomenice Herceg Bosne te odličja “Zrinski-Frankopan” kojim ga je posthumno odlikovao predsjednik RH dr. Franjo Tuđman. Šahovski turnir koji se igra u njegovu čast uskoro način je ne samo odavanja počasti već i prisjećanja na žrtvu mnogih hrvatskih branitelja poput Mirka.•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije