Primjeri iz Vareša zabrinjavaju i ruše suživot

Obilježja bošnjačkog naroda istaknuta, hrvatskoga skinuta i srušena

26.02.2022.
u 21:00

A nedavni loš primjer suživota je trganje obilježja hrvatskoga naroda, zastave i rušenja jarbola ispred župne crkve sv. Mihovila te spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima i civilima s imenima 125 žrtava Domovinskog rata

Za Vareš, srednjobosanski gradić bogate povijesti i iznimnih prirodnih ljepota, u kojemu su Hrvati prije rata bili većina, mnogi će kazati kako je "Bosna u malom". I vrlo vjerojatno imaju pravo, stoga vrijedi kroz najsvježije primjere zatiranja prava hrvatskom narodu vidjeti kakva je to uloga namijenjena Hrvatima u Bosni, piše Večernji list BiH.

A nedavni loš primjer suživota je trganje obilježja hrvatskoga naroda, zastave i rušenja jarbola ispred župne crkve sv. Mihovila te spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima i civilima s imenima 125 žrtava Domovinskog rata. Zastave hrvatskog naroda koja je skinuta krajem rujna prošle godine ispred crkve i dalje nema.

U istoj ulici, koja, koje li ironije, nosi naziv Put mira, i Čaršijska je džamija ispred koje se, uz zastavu BiH, vijori i zastava Armije RBiH. Slika je to Bosne i položaja hrvatskog naroda u njoj kakvu žele i godinama pomno grade bošnjački unitaristi. Nakon progona Hrvata s njihovih stoljetnih ognjišta u Varešu, posebice iz sela u kojima su bili u većini, poput Borovice i Kopijara, koji su i danas sablasno pusti, jedan od prvih primjera napada na Hrvate katolike Vareša, kojim se ratno stanje pod svaku cijenu željelo održati, dogodio se početkom 1996.

Na blagdan Bogojavljenja policajci Policijske postaje Vareš zbog prometnog su prekršaja fizički nasrnuli na tadašnjeg župnog vikara fra Ivu Brezovića. Prosvjedno pismo Policijskoj postaji, ratnom Predsjedništvu i OO-u SDA uputio je tadašnji župnik fra Mato Topić. Uslijedio je nevjerojatan odgovor SDA u kojemu se, pozivajući se na teze iz knjige "Islam i Zapad", doslovno nabrajaju rane koje su kršćani nanijeli muslimanima u cijelome svijetu.

Da se ni 25 godina poslije ništa nije promijenilo, potvrdio je sportaš Farik Muhić koji je javno pozdravio nedavno skidanje obilježja hrvatskog naroda ispred crkve u Varešu. Status "građana drugog reda" potvrđuje i činjenica da u protekla gotovo tri desetljeća, za razliku od zločina nad Bošnjacima u Stupnom Dolu, ni jedan zločin nad Hrvatima Vareša nije procesuiran.

Hrvatski narod očito nema pravo na svoja obilježja kao što ih ima bošnjački koji uz zastavu BiH ispred vjerskih objekata ističe zastavu Armije RBiH.

U gradiću koji nazivaju "Bosnom u malom" očigledno je kakvu bi ulogu i položaj imali Hrvati u građanski uređenoj zemlji. •

 

Ključne riječi

Komentara 1

IJ
I ja tebi
08:40 27.02.2022.

Tek bi tada pojeli ježa.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije