Nedeljko Čubrilović

Novo Vijeće ministara treba normalizirati odnose u BiH i pokrenuti zakočene procese

Nedeljko Čubrilović
27.11.2019.
u 08:44

Očekujemo investicije i da se stvore uvjeti za nove investitore. Očekujemo da se odmrznu sredstva koja stoje neiskorištena zbog nedonesenih odluka na razini BiH, rekao je Čubrilović

Demokratski savez (Demos) neće imati svoje predstavnike u novom Vijeću ministara, a od njih očekujemo da preuzmu odgovornost za sve građane i oba entiteta, rekao je u intervjuu za Nezavisne novine Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine RS i Demosa i dodao kako je dobro da se konačno završi implementacija izbornih rezultata i da većina koja će preuzeti odgovornost konačno počne s radom.

Čubrilović ističe da od novog Vijeća ministara očekuje da normaliziraju odnose unutar BiH i da se procesi koji čekaju ovoliko vremena konačno pokrenu.

Komentirajući rasprave o tome da Program reformi jeste ili nije put u NATO te što neki sugeriraju kako on treba spriječit da se taj dokument pošalje u Bruxelles, Čubrilović ističe kako oni koji to govore, nažalost, ne poznaju zakon. 

- Oni ne znaju ovlasti i ograničenja predsjednika NS RS. Sigurno da o svakom dokumentu koji se tiče RS treba raspravlja NS RS. Trebamo se svi potruditi da ta rasprava prođe u demokratskoj atmosferi, ali isto tako treba imati u vidu da ta rezolucija ne može biti obvezujuća za one koji u ime BiH donose odluke. Naša skupština nije zadužena za vanjsku politiku. To je Ustavom definisano na razini BiH, objasnio je Čubrilović. 

Ističe kako nije vidio Program reformi BiH, ali ima informacije o svemu što taj dokument sadrži od strane srpskog člana Predsjedništva BiH. 

- Vidim i da oporba donosi neki svoj sud o tome. Nema razloga da ne vjerujem srpskom članu Predsjedništva. On je do kraja upoznat s tim dokumentom i zaista ne vidim razlog da sumnjam da se na bilo koji način ogriješio o rezoluciju NS RS, istaknuo je Čubrilović. 

Od formiranja novog Vijeća ministara očekuje da se normalizuju odnosi unutar BiH i da se procesi koji čekaju ovoliko vremena konačno pokrenu. 

- Očekujemo investicije i da se stvore uvjeti za nove investitore. Očekujemo da se odmrznu sredstva koja stoje neiskorištena zbog nedonesenih odluka na razini BiH. Očekujemo sve ono od čega će svi građani BiH imati koristi, rekao je Čubrilović. 

Na upit je li li to moguće i je li atmosfera u BiH previše zatrovana, i između stranaka u RS, ali i generalno između naroda i u samoj FBiH, on ističe kako je moguće ako svi shvate svoju odgovornost i rade za ljude koji su glasovali na proteklim izborima. 

- Odluke i poslovi koje trebaju raditi trebaju biti u korist svih naroda i u korist oba entiteta. Onaj tko pokaže hrabrost i kulturu kompromisa će biti prepoznat od strane građana, naglasio je za Nezavisne. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?