Mali novinari

Novinarska sekcija STUŠ-a posjetila Večernji list

25.02.2016.
u 07:00

Na inicijativu profesorice Blanke Kolende, voditeljice novinarske sekcije Srednje turističko-ugostiteljske škole u Mostaru, učenici te škole i članovi sekcije iz svih razreda, od 1. do 4., posjetili su redakciju Večernjeg lista BiH, gdje su iz prve ruke mogli vidjeti kako se odvija proces nastajanja dnevnih novina, od sirove informacije, do plasiranja vijesti, reportaže ili intervjua u javnost.

Učenici su razgovarali i s glavnim urednikom Večernjeg lista BiH Jozom Pavkovićem koji im je održao predavanje o novinarstvu i izazovima te struke, što su oni znatiželjno popratili nizom pitanja, kao pravi budući novinari. Razgovoru se pridružio i Večernjakov kolumnist prof. dr. Nino Raspudić koji je prenio svoja iskustva s novinarskom strukom.

Razgovor s urednikom

Učenici i profesorica Kolenda upoznali su urednika Pavkovića s nastajanjem svoga časopisa “Stuško”. Sve je počelo davne 1998. godine kada je, na inicijativu profesora Stjepana Galića, pokrenut list “Nasmijani Stuško”. U početku je bilo planirano da izlazi dva puta godišnje, ali je s vremenom, iz financijskih razloga, ipak izlazio jednom, i to na Dan škole, 15. svibnja. Nakon odlaska u mirovinu profesora Galića 2011. godine, uređivanje časopisa preuzela je profesorica Kolenda.

“S obzirom na to da sam imala dugogodišnje iskustvo rada u dnevnim novinama, nije mi bio problem nastaviti dobrim putem kojim je do tada išao naš školski list. Okupila sam novinarsku sekciju koju danas čine 22 učenika iz svih razreda i svih zanimanja koja se izučavaju u našoj školi.

Ljubav prema novinarstvu

U našem listu spojila sam ljubav prema novinarstvu i radu s djecom. Bila sam iznenađena koliko ta djeca imaju ideja, kako znaju biti maštoviti i pretvoriti se u prave male istraživače”, kazala nam je na profesorica Kolenda dodavši kako se list kreira timski i to je ono najljepše u cijeloj priči. Veliku potporu pruža im i ravnatelj škole Perkan Pervan. Kolenda kaže kako planiraju i dalje raditi na poboljšanju svoga lista, biti zanimljivi i informativni te razvijati ljubav prema novinarstvu kao poslu koji se jednostavno uvuče pod kožu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?