Vijeće ministara BiH

Novim zakonom o ombudsmanu naglašava se neovisnost ove institucije

vijece ministara
24.12.2015.
u 19:12

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog zakona o ombudsmanu za ljudska prava Bosne i Hercegovine, s ciljem njegovog harmoniziranja s Pariškim principima te preporukama Komiteta UN i Vijeća Europe.

Novim zakonom o ombudsmanu naglašava se neovisnost ove institucije i posebno zabranjuje svaki oblik utjecaja na njen rad, unapređuje njena efektivnost u zaštiti i promociji ljudskih prava, kao i mehanizma za prevenciju i sprečavanje torture i drugih surovih, neljudskih ili ponižavajućih kazni ili postupaka. Istovremeno se potiče aktivna suradnja s nevladinim sektorom, međunarodnim organizacijama, stručnim organima i akademskom zajednicom. 

Za ombudsmena mogu biti izabrane osobe iz reda konstitutivnih naroda i iz reda ostalih, a treba osigurati zastupljenost oba spola te je zabranjena diskriminacija prilikom izbora.  

Ombudsmeni se imenuju na mandat u trajanju od šest godina i ne mogu biti ponovo imenovani. Sjedište Institucije ombudsmana je u Banjoj Luci, a ima urede u Mostaru, Sarajevu i Brčko Distriktu BiH te ih može prema potrebi osnovati i u drugim mjestima u BiH.

Prijedlog zakona napravila je stručna grupa u čijem sastavu su bili predstavnici nadležnih državnih i entitetskih ministarstava te Brčko Distrikta BiH, u okviru koje su kao promatrači sudjelovali i predstavnici EU, OSCE-a i UNDP-a. 

Utvrđen je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zabrani diskriminacije u Bosni i Hercegovini u procesu usklađivanja s acquisem.

Izmjenama i dopunama Zakona, u skladu s odgovarajućim direktivama Vijeća Europske unije, dopunjava se zabrana diskriminacije u BiH i po osnovu dobi i invaliditeta te definira uznemiravanje kao oblik diskriminacije. 

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice dostavit će pojedinačne prijedloge zakona Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po osnovnom zakonodavnom postupku. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije