Gradi se zgrada JPU "Ivančica" u Usori, projekt vrijedan oko 2,5 mil. KM

Novi vrtić moći će primiti dvostruko više mališana

25.03.2022.
u 16:29

Dječji vrtić nije samo mjesto čuvanja djece dok su roditelji na poslu nego mjesto u kojem se djeca odgajaju, socijaliziraju i obrazuju - ovom mišlju vodi se i općinska vlast u Usori koja već nekoliko godina aktivno radi na izgradnji vrtića koji će, prema riječima načelnika Zvonimira Anđelića, biti izgrađen prema svim europskim standardima, piše Večernji list BiH.

Sufinanciranje

Da se na izgradnji vrtića radi punom parom u ovoj općini, svjedoči i potpisani ugovor između Općine Usora i predstavnika tvrtke Imaco Systemtechnik d. o. o, koja već pet godina sufinancira rad javne predškolske ustanove na području Usore - JPU "Ivančica". - Ova tvrtka već pet godina sufinancira 30 posto od ukupnih, a nepokrivenih troškova koji nastanu poslovanjem te ustanove, odnosno Općina Usora i poduzeće Imaco Systemtechnik d. o. o. za rad ove predškolske ustanove izdvajaju po 65.000 KM godišnje. Ovim aneksom na ugovor suradnja je produljena do kraja 2023. godine - objašnjava načelnik Anđelić, navodeći kako osim ovoga novca izdvajaju dodatna novčana sredstva za rad vrtića koji trenutačno posluje u iznajmljenom prostoru. - Imaco Systemtechnik, osim što izdvaja novac za izgradnju novog objekta, redovito pomaže i u opremanju trenutačnog vrtića. Primjerice, nedavno su sudjelovali u nabavi didaktičke opreme. Inače, ovo je privatna tvrtka koja nam pomaže u brojnim projektima. Jedan od takvih je i izgradnja parka koji će biti opremljen spravama za fitness.

Općina je osigurala zemljište dok će tvrtka financirati postavljanje navedenih sprava čija će vrijednost biti oko 20.000 KM. Ovakav oblik pomoći od velikog je značaja za našu općinu, a iznosi koje konkretno ova tvrtka izdvaja za izgradnju vrtića vrijedni su svake pohvale - ističe Anđelić navodeći pomoći koje su ranije stizale s drugih strana za izgradnju vrtića. - Općina je pokrenula izgradnju vrtića s obzirom na to da postoji potreba za širenjem kapaciteta i, prema našim procjenama, nova zgrada trebala bi biti u uporabi za tri godine. Prema projektu, procjena je da će vrijednost izgradnje vrtića biti oko 2,5 milijuna maraka, a to je više od pola našega godišnjeg proračuna, što govori koliko je za nas ovaj projekt velik. Ranije smo dobili potporu Federalnog ministarstva financija i iznos je 200.000 KM, a prije toga smo dobili novac i od Vlade RH - kazao je načelnik Anđelić dodajući kako će i ubuduće aplicirati na natječajima za dodjelu novca kako bi mališani u Usori što prije bili u novim prostorijama.

Sada oko 60 djece

Inače, kapaciteti trenutačnog vrtića su za oko 60 djece, a useljenjem u novu zgradu bit će dvostruko veći. Prema procjenama, vrtić će moći pohađati oko 130 djece.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?