njemačka otvara granice

Novi useljenički zakon za novi egzodus iz BiH

odlazak
28.10.2018.
u 20:23

Iz BiH je od početka 2013. do srpnja ove godine otišlo skoro 170 tisuća ljudi. Novi zakon u Njemačkoj privući će nove desetke tisuća

U državama zapadnog Balkana s nestrpljenjem se očekuje novi zakon o useljeništvu Njemačke koji će, prema najavama, liberalizirati mogućnost dobivanja posla u Njemačkoj i za kojeg se vjeruje kako će još više potaknuti odlaske ljudi iz Bosne i Hercegovine i susjednih zemalja ako im u međuvremenu budu ukinute vize. Od Veleposlanstva SR Njemačke u BiH agencija Anadolija tražila je očitovanje o najavi njemačkih vlasti da se od 1. siječnja 2019. godine pojednostavljuje proces zapošljavanja radnika s prostora zapadnog Balkana u Njemačkoj.

- Budući da je novi zakon o useljeništvu još u ranoj fazi rasprave, molimo za razumijevanje jer se trenutačno ne možemo očitovati o mogućim efektima zakona - odgovor je Veleposlanstva Njemačke u BiH. Mnogi građani zemalja zapadnog Balkana, u kojima je i dalje visok postotak nezaposlenih i niske zarade onih koji rade, u proteklom razdoblju odlučili su se na odlazak k zemljama zapadne Europe, prvenstveno u Njemačku, kako bi pronašli zaposlenje i osigurali egzistenciju sebi i svojim obiteljima. Direktorica Unije za održivi povratak i integracije u BiH Mirhunisa Zukić u razgovoru za Anadoliju kaže kako svi trebamo imati razloga za veliku zabrinutost.

- Ostat ćemo bez elektroinženjera, bez strojarskih inženjera, brojnih struka. Oni koji to nisu, odnosno koji nemaju zanimanja koja se traže, već se prekvalificiraju, žele naučiti jezik. Mnogi idu na medicinske tečajeve da bi mogli biti konkurentni na tržištu, konkretno Njemačke - navodi Zukić. Prema podacima Unije za održivi povratak i integracije u BiH, u proteklih pet godina iz BiH, a zaključno sa srpnjom ove godine, otišla je 169.101 osoba.

- Većina onih koji su odlazili nije se odjavljivala u mjestima u kojima je živjela, tako da službene vlasti nisu mogle doći do tih podataka i tu smo se nekako mimoišli u statističkim podacima. Međutim, 2014. već je bilo 27.000 osoba koje su otišle iz BiH, 2015. bilo ih je 29.000, potom 2016. njih 34.000, da bi 2017. ta brojka bila 35.000 osoba koje su napustile BiH. Istodobno, za pola ove godine iz BiH je otišlo 18.000 osoba. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?