Za. ČAK 90 KM od 2016. godine

Novi udar na obrtnike u pandemiji, plaćaju veće doprinose

28.01.2021.
u 10:36

Iznos doprinosa koje obrtnici plaćaju u Federaciji BiH porastao je u novoj godini za više 20 KM što je ovu grupu stavilo u još nepovoljniji položaj.

Oporezivanje obrtnika izravno je povezano s prosječnom bruto plaćomu FBiH, a kako je izražen njen kontinuirani rast, tako se ova zbog pandemije ugrožena grupa našla u dodatno nepovoljnijem položaju.

Stopa doprinosa je 41,5 posto, a na raniju osnovicu doprinosi za obrtnike su bili 647,40 KM, a po novom su oni 667,74 KM. Povećanje je tako 20,34 KM.

U 2021. godini obrtnici će plaćati 89,23 KM više nego u 2016. godini na mjesečnoj razini, samo zbog rasta prosječne plaće. Drugim riječima, porast plaća u javnom sektoru i administraciji, dovodi do rasta prosječne plate u FBIH, što povećava iznos doprinosa koji plaćaju obrtnici, bez da to ima bilo kakve veze sa njihovim povećanjem poslovanja, ili rastom produktivnosti".

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?