Nova varijanta virusa

Novi soj virusa brže se širi kod mladih

koronavirus
Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSEL
10.02.2021.
u 19:33

Britanski znanstvenici su u siječnju proveli studiju koja ukazuje da su se britanski soj virusa brže širi među mlađima od 20 godina, posebno djecom srednjoškolske dobi

Nova varijanta virusa, službenog imena B117, pojavila se i u Hrvatskoj, a to je prisutna, kako se čini, od 20. siječnja, potvrdio je šef Nacionalnog stožera Civilne zaštite Davor Božinović.

- Dolazak britanskog soja bio je očekivan, nismo ga mogli izbjeći, a procjenjuje se da se širi od 30 do 50 posto brže od standardnog korona virusa, tvrdi prof. dr. sc. Kristian Vlahoviček sa Zavoda za molekularnu biologiju zagrebačkog PMF-a, voditelj tima koji već dulje također radi na sekvencioniranju virusa, piše 24sata.hr. 

Zasad nije primijećeno da britanski ili neki drugi mutirani soj izazivaju gore simptome kod oboljelog, samo se brže šire.

Imunolog prof. dr. Zlatko Trobonjača pojašnjava da brže širenje zaraze mutanta znači da jedan zaraženi sad zaraziti može više od troje ljudi, naspram 2,5, koliko je s originalnim virusom riječ.

- Možemo očekivati širenje epidemije, i to je najgore u cijeloj priči. No to je prirodna evolucija virusa, u kojoj pobjeđuje onaj soj koji ima prednost u životnom ciklusu, koji je sposobniji, lakše se širi i značajno bolje množi, koji bolje izbjegava naš imunosni odgovor - kaže prof. Trobonjača. Na pitanje mogu li nas cjepiva, zasad tri odobrena, ipak zaštititi, odgovara da mogu. Svakako, kaže, mogu spriječiti smrtonosni ishod i teške simptome, odlazak na respirator.

- Već se pokazalo da Pfizerovo cjepivo na britanski soj djeluje gotovo u potpunosti jednako kao na izvornu varijantu virusa. Protutijela koja se razvijaju nakon cijepljenja ili preboljenja bolesti ‘pokrivaju’ britanski virus, kao i wuhanski. Južnoafrička i brazilska varijanta imaju drugu mutaciju i kod njih dobar dio protutijela ne djeluje, ali dio ipak djeluje. Ima se zato smisla cijepiti - možda neće cijela paleta protutijela pokriti mutacije, ali je u svakom slučaju bolje nego ne uzeti cjepivo - kaže imunolog.

Inače, britanski znanstvenici su u siječnju proveli studiju koja ukazuje da su se britanski soj virusa brže širi među mlađima od 20 godina, posebno djecom srednjoškolske dobi. No, najnoviji podaci kažu da se virus brzo širi među svim dobnim skupinama, kaže jedan od članova istraživačkog tima.

Mutacije mogu izazvati treći val koronom

Britanski, južnoafrički i brazilski sojevi korona virusa su ti koji zabrinjavaju svijet. Kod njih su mutirali ‘šiljci’

Prijenos virusa

Sve tri mutacije omogućuju virusu da se brže širi zbog mutacije N501Y. Uz te tri, postoje još stotine raznih sojeva virusa.

Težina bolesti

Za sada nema podataka da su novi sojevi smrtonosniji, ali potvrđeno je da se zbog mutacije N501Y novi sojevi brže šire.

Cjepivo ili mutacije

Cjepivo je učinkovito i protiv novih sojeva, ali pojavila se sumnja da neka cjepiva možda neće biti učinkovita protiv mutacija E484K i K417N.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?