beograd

Novi smrtni slučaj u Srbiji, gradovi za sada neće ići u karantenu

Fena
26.03.2020.
u 17:15

U poslijepodnevnim satima u Srbiji je preminula još jedna osoba od posljedica zaraze novim koronavirusom (Covid-19), izvijestila je ravnateljica Instituta za javno zdravlje "Batut" Verica Jovanović.

Jovanović je rekla da je riječ o osobi staroj 48 godina, koja je preminula u KBC "Dragiša Mišović" u Beogradu.

Prethodne noće još dvije osobe su preminule, pa je ukupan broj smrtnih slučajeva izazvanih virusom Covid-19 u Srbiji sada sedam.

U posljednja 24 sata zabilježeno je 73 novozaraženih, čime je broj ukupno oboljelih porastao na 457, priopćeno je na tiskovnoj konferenciji zdravstvenog stožera srbijanske vlade.

Od nova 73 potvrđena slučaja 43 osobe su hospitalizirane.

Epidemiolog Branislav Tiodorović kazao je kako u borbi protiv epidemije još nema potrebe za stavljanjem cijelih gradova u karantenu, ali ne isključuje ni tu opciju ako građani ne budu odgovorni.

"Vidjet ćemo još hoćemo li provoditi neke najteže mjere, na primjer, stavljanje u karantenu cijelog grada, kao što su radili Kinezi. Nama to nije potrebno u ovom trenutku, mi još nismo u tom scenariju. Ali, ako ljudi ne shvaćaju da smo svi bitni činitelji toga, od prvog do posljednjeg, onda će i taj scenarij morati stupiti na snagu", upozorio je Tiodorović.

Direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti u Beogradu Goran Stevanović, govoreći o načinu prijenosa koronavirusa, istaknuo je kako odjeću osoba zaraženih koronavirusom ne treba posebno tretirati već oprati na uobičajen način.

Po njegovim riječima, virus je relativno slab u vanjskoj sredini je moguća kontaminacija odjevnih predmeta i kose.

"Ali se virus tako ne može direktno prenijeti, uglavnom zahtjeva dodatnu kontaminaciju ruku, pa da pređe na sluznice oči, nosa i usta. Osoba se može zaraziti ako svježe kontaminiranu površinu s odjeće dotakne rukama ili ako, na primjer, kontaminiranom rukavicom protrlja oko što je čest put prijenosa virusa kod zdravstvenih radnika u slučaju da se ne poštuju pravila oblačenja zaštitne opreme", rekao je Stevanović te dodao kako u realnim okolnostima ne postoji velika šansa infekcije preko odjeće.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?