Naslovnica Vijesti

Novi obračun i usklađivanje rasta mirovina s rastom plaća

10. rujna 2016. u 09:00 0 komentara 354 prikaza

Vlada FBiH utvrdila je i u parlamentarnu proceduru uputila prijedlog zakona o MIO, piše Večernji list BiH.

Novosti za umirovljenike

Zakon su u formi nacrta usvojila oba doma Parlamenta FBiH, a kao prijedlog vraća se pred zastupnike i izaslanike nakon usuglašavanja sa svim zainteresiranima, od sindikata, Udruge poslodavaca do Saveza umirovljenika, naglasio je Vesko Drljača (SBB), ministar rada. Među zahtjevima Udruge umirovljenika koji su ugrađeni u tekst novog Zakona su: blagovremeno osiguranje sredstava za isplatu mirovina do petog u mjesecu, jamstva isplate na postojećoj razini bez obzira na priljev sredstava od doprinosa, u skladu s trezorskim načinom poslovanja, potom usklađivanje mirovina prema rastu troškova života, osiguranje isplate naknada obiteljima umrlih umirovljenika kao i isplata sredstava za rehabilitaciju bolesnih i najugroženijih. Jedan od glavnih ciljeva je stabiliziranje Zavoda MIO čiji deficit iznosi 252 mil. KM. Novi Zakon, istaknuo je ministar, donosi i niz novina, kao što su bodovni obračun mirovina kao i usklađivanje rasta mirovina s rastom plaća.

Vlada je prihvatila i nekoliko informacija o aktivnostima čiji je cilj poboljšati poslovno okruženje te potaknuti razvoj malih i srednjih poduzeća. Prihvaćena je informacija o potrebi reforme procesa registracije poslovnih subjekata u FBiH s ciljem uspostavljanja jednošalterskog sustava poslovanja i omogućavanja elektroničke registracije. Očekivanja su kako će online registracija utjecati na poboljšanje poslovnog okruženja budući da se većina investitora žali na duge i komplicirane procedure registracije poduzeća.

Zemljište i autocesta

Očekivani ciljevi su i povećanje broja novoregistriranih gospodarskih subjekata za 15 posto u roku od 1,5 godina nakon uspostave novog sustava. Usvojen je i akcijski plan realizacije projekta “Razvoj malog i srednjeg poduzetništva u FBiH 2016.- 2018.”. Zbog problema u poslovanju i kontinuiranih gubitaka koje pravi, Vlada je odlučila ugasiti Fondaciju za održivi razvoj OdRaz. Mjesečni gubitak iznosi oko 50.000 KM te je Vlada nakon godinu dana intenzivnog traganja za rješenjem odlučila ugasiti OdRaz. Od 16 zaposlenih u OdRazu dio će biti preraspoređen po ministarstvima, a dio obeštećen. Za provedbu odluke o gašenju OdRaza zadužena su ministarstva financija i pravosuđa. Vlada je donijela i odluku o kriterijima raspodjele proračunskih sredstava nižim razinama vlasti, županijama i općinama - 16 milijuna KM. Sredstva će biti potrošena za sufinanciranje projekata kao i financijsku pomoć. Vlada je donijela 19 odluka kojima, na zahtjev JP Autoceste FBiH Mostar, kao korisnika izvođenja, dopušta ulazak u posjed nekretnina prije isplate naknade za nekretnine radi izgradnje autoceste na trasi koridora Vc, dionica Počitelj - Bijača, poddionica Počitelj - Zvirovići. Radi se o 66 katastarskih čestica na području Čapljine.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.