stiglo 500 vojnika

Nove snage EUFOR-a biti će u vojarnama u Bijeljini i Prijedoru

eufor
EUFOR
12.03.2022.
u 13:47

Stanovnici BiH mogu očekivati da će vidjeti povećan broj patrola uključujući i one u lako oklopnim vozilima

Nakon što je u BiH, kao mjera predostrožnosti i proporcionalna mjera koja pokazuje odlučnost EUFOR-a da podrži partnere u BiH u održavanju sigurnog okruženja, stiglo 500 vojnika EUFOR-a postavilo se pitanje njihovog rasporeda, a posljednji podaci s terena ukazuju kako će biti smješteni u objekte na sjeveru i sjeveroistoku zemlje, piše Večernji list BiH

Kako neslužbeno saznaje Klix.ba, Ministarstvo obrane Bosne i Hercegovine potpisalo je odluku kojom će se EUFOR-u na raspolaganje dati vojarne Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u Prijedoru i Bijeljini.

Upućena poruka

U sklopu aktivnosti na terenu zapovjednik EUFOR-a general-bojnik Anton Wessely jučer je posjetio poljsku LOT kuću u Doboju, te tursku LOT kuću u Zavidovićima gdje se informirao o svim aktivnostima i trenutnoj sigurnosnoj situaciji u područjima njihovog djelovanja. General Wessely je iskoristio priliku da naglasi važnost veza EUFOR-a sa lokalnom zajednicom.

Iz EUFOR su prije nekoliko dana potvrdili raspoređiuvanje svih 500 pripadnika rezervnih snaga EUFOR-a sada u BiH. -Raspoređivanje vojnika i njihove opreme, uključujući laka oklopna vozila, je mjera predostrožnosti i proporcionalna mjera koja pokazuje odlučnost EUFOR-a da podrži naše partnere u BiH u održavanju sigurnog okruženja, poručeno je tada. U kontekstu rada na terenu, iz EUFOR-a su uputili poruku stanovnicima BiH, najavljujuči povećan broj patrola. -Nakon dolaska 500 pripadnika rezervnih snaga EUFOR-a građani Bosne i Hercegovine mogu očekivati da će vidjeti povećan broj patrola uključujući i one u lako oklopnim vozilima, kako bi uvjerili javnost u stalnu odlučnost EUFOR-a da podrži naše partnere iz BiH, istaknuto je. Pored snaga na kopnu, iznad Bosne i Hercegovine u tijeku su i preleti zrakoplova.

Preleti zrakoplova

Tako je prije nekoliko dana potvrđeno kako će u sklopu EUFOR-ove operacije Althea zrakoplovi EU u narednim tjednima izvoditi obuku iznad BiH i zapadnog Balkana. Nosač aviona "Charles-de-Gaulle" trenutno ima operativnu obuku u Sredozemnom moru i od ponedjeljka, 7. ožujka, zrakoplovi "Rafale" izvode prelete preko zapadnog Balkana, uključujući BiH. Početkom sudenoga prošle godine u EUFOR-u su potvrdili da im je Vijeće sigurnosti UN-a jednoglasno odobrilo produženje mandata za još godinu dana. Između ostalog, naglasili su da su "stopostotno" posvećeni BiH. Kako su tada naverli, ovo znači da će i dalje podržavati lokalne vlasti u održavanju sigurnog i stabilnog okruženja, u tijesnoj saradnji sa agencijama za provođenje zakona i Oružanim snagama Bosne i Hercegovine. Smatraju da je međunarodna zajednica obnovom mandata poslala i, kako je navedeno, jasnu poruku podrške i povjerenja, priznajući rezultate koje je operacija "Althea" ostvarila u proteklih 17 godina, posebno doprinos EUFOR-a održavanju mira i stabilnosti. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?