Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Novčane kazne za poslodavce 50 posto niže ako plate u roku osam dana

23. listopada 2019. u 15:01 0 komentara 89 prikaza

Segment prekršajnih kazni je oblast od posebnog interesa za poslodavce i jedno od najčešćih pitanja koje poslodavci postavljaju te je stoga i posebno obrađeno u okviru radionice o inspekcijskom nadzoru koja je danas održana u organizaciji Udruženja poslodavaca FBiH.

Voditeljica radionice Diana Ružić rekla je da kada zakon određuje raspon u visini novčane kazne za određeni prekršaj sud će odrediti visinu kazne uzimajući u obzir sve olakšavajuće i otežavajuće okolnosti uključujući, ali ne ograničavajući se na težinu prekršaja i njegove posljedice, stupanj odgovornosti okrivljenog, uvid u evidenciju o njegovim prethodnim prekršajima, njegovu financijsku situaciju, kao i je li iskazao kajanje.

- Važno je naglasiti da značajnu novinu u zakonu predstavlja oslobađanje plaćanja 50 posto iznosa izrečene novčane kazne ako se novčana kazna izrečena prekršajnim nalogom plati u roku od osam dana. Ovakvo zakonsko rješenje, koje postoji i u praksi drugih pravnih sustava, je razlog povećanog stupnja naplate novčanih kazni izrečenih prekršajnim nalogom, a s druge strane doprinosi smanjenju ekonomskog opterećenja i olakšanja plaćanja novčane kazne subjektima nadzora - kazala je Ružić.

Primarni cilj radionice bio je upoznati poslovne subjekte o pravima i obvezama poslodavaca u postupku inspekcijskog nadzora, značaju inspekcijskog nadzora, kao i načinu obavljanja nadzora.

Radionice su do sada održane u Goraždu i Bihaću, a nakon Tuzle radionice će biti održane i u Tešnju, Mostaru, Zenici i Sarajevu. U okviru radionica bit će predstavljen i Priručnik "Prava i obveze poslodavaca kod vršenja inspekcijskog nadzora", priopćeno je iz Udruženja poslodavaca FBiH. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.